Estija atšaukė numatytą akcizų didinimą alkoholiui

Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje realizuota 25 mln. litrų mažiau alkoholinių gėrimų nei pernai. Panašų rinkos nuosmukį išgyvenusios Estijos parlamentas trečiadienį priėmė įstatymą, atšaukiantį 2019 ir 2020 metais numatytus akcizų didinimus, rašoma Legalaus verslo aljanso pranešime.

Kaip teigia aljanso prezidentas Romas Apulskis, Lietuvoje alkoholio suvartojimas mažėja jau keletą metų - dėl pakeltų akcizų ir įvestų apribojimų antri metai iš eilės reikšmingai krenta visų kategorijų gėrimų realizacija.

„Spirituotų vynų pernai per 10 mėnesių buvo parduota 5,6 mln. litų, šiemet - tik 2,5 mln., stipriųjų gėrimų atitinkamai pernai 26,1 mln. litrų, šiemet 24,2 mln. litrų, alaus pernai apie 200 mln. litrų, kai šiemet per 10 mėnesių buvo realizuota tik 184 mln. litrų. Reikėtų svarstyti, ką rodo šie skaičiai: krenta vartojimas, ar auga šešėlinė rinka, ar lietuviai dar aktyviau ėmė apsipirkinėti Lenkijoje,“ - kalbėjo R. Apulskis.

Panaši situacija susiklostė Estijos rinkoje - dėl keletą metų didintų akcizų tarifų estai ėmė masiškai apsipirkinėti Latvijoje.

Estų analitikai įvertino, kad dėl šios priežasties Estija kasmet netenka keliasdešimt milijonų eurų, todėl Estijos parlamentas priėmė sprendimą atšaukti 2019 ir 2020 metais numatytus akcizų didinimus.

Tuo tarpu Seimo narys, sveikatos ministras, Aurelijus Veryga pasiūlė kitais metais dar 10 procentų didinti akcizą stipriesiems gėrimams. Kitas Seimo narys Antanas Matulas pasiūlė akcizą stipriesiems gėrimams didinti 20 procentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių