Estiją paliko pirmas pagal ES kvotų planą atvykęs pabėgėlis

  • Teksto dydis:

Į Estiją nuo praėjusių metų kovo pagal Europos Sąjungos patvirtiną pabėgėlių paskirstymo pagal privalomas kvotas planą atvyko 89 asmenys, iš kurių vienas jau paliko šalį, rašo dienraštis „Eesti Paevaleht“.

Sausį iš šalies išvyko Irake gimęs vyras, o jo šeima tebegyvena Estijoje.

Šalį paliko ir penkių asmenų libaniečių šeima, kuri čia atvyko ir gavo prieglobstį ne pagal migrantų perkėlimo programą.

Minėtas irakietis ir libaniečių šeima sugrįžo į savo gimtąsias šalis.

Policijos ir sienos apsaugos departamento vyresnioji komisarė Katrin Tammekun (Katrin Tamekun) sakė, jog nieko keisto, kad asmenys, kuriems suteikiamas pabėgėlio statusas ar tarptautinė apsauga, sugrįžta į tėvynę.

Bet kuris asmuo, turintis bet kokios rūšies leidimą nuolat gyventi Estijoje, turi teisę grįžti į gimtinę. Be to, asmenys, kuriems suteikiama tarptautinė apsauga, gali nevaržomai keliauti ir jiems nėra draudžiama išvykti iš Estijos, rašo „Eesti Paevaleh“.

„Tuo pat metu asmenys, kuriems garantuojama tarptautinė apsauga, turi atsižvelgti į tai, kad sugrįžę į gimtinę jie netenka tarptautinės apsaugos, nes sprendimas grįžti liudija, kad jiems pavojaus nebėra, o pavojus gimtinėje yra apsaugos suteikimo pagrindas. Tarptautinės apsaugos nebetaikymas asmeniui sugrįžus į gimtinę yra visuotinai taikoma tarptautinė praktika. Estija šiuo atžvilgiu nėra išimtis“, – sakė K.Tammekun.  

Tačiau tarptautinė apsauga tebegalioja, jei asmuo keliauja į kitas šalis. 

Sugrįžęs į gimtinę asmuo taip pat visada gali vėl sugrįžti į Estiją, pavyzdžiui, gavęs vizą arba pakartotinai kreipęsis dėl prieglobsčio suteikimo.

„Tokiu atveju tarptautinės apsaugos suteikimo procedūra pradedama nuo pradžių ir vėl vertinamas asmeniui gimtinėje gresiančio pavojaus lygis“, – paaiškino K.Tammekun.

Pasak pareigūnės, asmenims, kuriems buvo suteikta tarptautinė apsauga, nereikia pateikti paaiškinimų, kodėl jie nusprendė grįžti į gimtinę, todėl sunku pasakyti, kokie buvo jų sprendimo motyvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas čia tokio

Kas čia tokio portretas
Jis tik ekonominis perbėgėlis.Gero už dyką ieškotojas.O jūs būkite ...ochai,mokėkie už jo gudrybes.

Numas

Numas portretas
Geriau visi 89 isvyktu su seimomis, nieko, apart betvarkes, jie Estijai neduos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių