Estijoje prieš rinkimus nuotaiką temdo susirūpinimas dėl Rusijos grėsmės

  • Teksto dydis:

Estijos centro kairioji koalicija tikriausiai grįš į valdžią po sekmadienį vyksiančių rinkimų, kuriuose temdys įtampa dėl Rusijos karinio stiprėjimo ir Kremliaus politiką palaikančios partijos, kurią remia gausi šalies rusų mažuma.

Prieš beveik metus Maskvos įvykdyta Krymo aneksija ir jos kišimasis į konfliktą Rytų Ukrainoje sukėlė nerimą Europos Sąjungos narėms, tarp jų Estijai, kurioje etniniai rusai sudaro ketvirtadalį tarp 1,3 mln. gyventojų.

Maskvos surengtos karinės pratybos netoli sienos su Estija, likus kelioms dienoms iki rinkimų, dar labiau didina susirūpinimą Europoje, kad Kremlius gali mėginti destabilizuoti šalis, kurios priklausė jo įtakos sferai Sovietų Sąjungos laikais.

„Dabartinė saugumo padėtis išliks ilgą laiką“, – Reformų partijos premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas) sakė komentuodamas didžiausią Europos priešpriešą su Rusija nuo Šaltojo karo pabaigos.

„Tai nėra vien blogi orai – tai klimato pokytis“, – pabrėžė jis.

35 metų premjeras, kuris yra jauniausias vyriausybės vadovas Europos Sąjungoje, kartu su kitais Baltijos šalių lyderiais praši atsiųsti į jų šalis daugiau NATO karių, karinės technikos, taip pat suintensyvinti patruliavimą ore, suteikiant atsvarą padidėjusioms Maskvos karinėms ambicijomis šiame itin pažeidžiamame regione.

Juntamas nervingumas

NATO reagavo parengdama planus, kaip bus sustiprinta jos rytų sparno gynyba ir nusprendė įkurti ypač greito reagavimo pajėgas, turėsiančias 5 000 karių, bei Aljanso vadavietes šešiose rytinėse bloko šalyse, įskaitant Estiją.

„Nervingumas visuomenėje yra juntamas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Estijos politiko analitikas Ahto Lobjakas (Ahtas Lobjakas).

„Esu gana smarkiai susirūpinusi dėl potencialios Rusijos grėsmės“, – sostinėje Taline sakė mokytoja, vardu Katrin, nenorėjusi atskleisti AFP savo pavardės.

„Tai, kaip Rusija iš tiesų pradėjo karą Ukrainoje, nepalieka abejonių dėl jų ambicijų“ atkurti Maskvos hegemoniją regione, pridūrė ji, atskleidusi, kad balsuos už griežtai proeuropietišką partiją.

Opozicinė Centro partija, palaikoma daugiausiai vietos rusų, gali surinkti daugiausiai balsų, bet analitikai sako, kad ji veikiausiai nerastų koalicijos partnerių, todėl į valdžią grįžtų Reformų ir Socialdemokratų partijų koalicija, kurią 101 vietų parlamente paremtų konservatyvioji IRL. Prognozuojama, kad premjero poste išliks T.Roivas.

Apklausos rodo, kad Kremliui palanki Centro partija yra populiariausia, palaikoma apie 27 proc. potencialių rinkėjų. Tuo tarpu T.Roivas centro dešiniajai Reformų partijai simpatizuoja 22 proc., o socialdemokratams – 18 proc. respondentų. IRL gali tikėtis apie 16 proc. rinkėjų palaikymo.

Rinkimuose taip pat dalyvaus šešios mažesnės partijos.

Centro partijos lyderis Edgaras Savisaaras (Edgaras Savisaras) neteko daugelio estų pasitikėjimo praeitais metais, kai išvyko prieštaringai vertinamo vizito į Maskvą ir pažadėjo savo palaikymą Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai.

E.Savisaaras, dabartinis Talino meras, buvo Estijos pirmasis premjeras, šaliai 1991 metais atkūrus nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Nieko rimta

Rusija besiribojančiame Estijos rytiniame Narvos regione apie 90 proc. iš 60 tūkst. gyventojų yra etniniai rusai.

Tik nedaugelis ten reiškia susirūpinimą dėl Maskvos, koks jaučiamas tarp gyvenančių toliau vakaruose.

„Kaip Rusija gali kelti grėsmę NATO? ... Ar jie visi kuoktelėjo? NATO sudaro 28 šalys“, – sakė AFP rusė pensininkė, vardu Jevgenija.

„Mes (vietos rusai) neturima įtakos – mano balsas bevertis. Taigi, kodėl turėčiau eiti balsuoti? – pridūrė ji. – Mums žadėjo, kad gyvensim kaip Suomijoje, bet kasmet gyvenam tik blogiau, o daug žmonių turi raustis sąvartynuose, kad išgyventų.“

Narvos regionas yra vienas iš neturtingiausių Estijoje. Nedarbas ten yra dviem procentiniais punktais didesnis negu vidutiniškai šalyje.

„Mano nuomone, nacionalinio saugumo (problemos) yra išpūstos žiniasklaidos. Nieko rimta – viskas bus gerai, niekas neketina nieko pulti“, – sakė 55 metų Jurijus Melnikovas.

77 metų rusė Elvira Neiman, gyvenanti Narvoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos 1945 metais, sakė, kad vietos rusų bendruomenė yra „labai pakantūs žmonės; Rusija yra mūsų draugiška kaimynė“.

Kalbėdamasi su AFP, moteris pridūrė, kad balsuos už „jaunus žmones“, aiškiai užsimindama palaikysianti T.Roivas.

Kitos svarbios debatų temos prieš šiuos rinkimus buvo kasdieniški klausimai, tokie kaip pasiūlymai nustatyti 1 000 eurų minimalų atlyginimą arba sumažinti socialinio draudimo įmokas.

Estijos, seniai pasisakanti už fiskalinę drausmę Europos Sąjungoje, bendrasis vidaus produktas praeitais metais augo 1,8 procento. Prognozuojama, kad šiemet BVP išaugs 2,5 procento.

Apie 30 proc. Estijos rinkėjų pasinaudojo galimybe balsuoti internetu per išankstinį balsavimą vasario 19–25 dienomis.

Rinkimų apylinkės sekmadienį atsidarys 7 val. ir dirbs iki 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyrtas

gyrtas portretas
kas pirmas sutrauke armija prie sienos ir kokie skaiciai?rusija puola ar ginasi nuo amerikos gresmes?ukrainos zmones zudomi NATO bombomis,ta nustate europos ekspertai.

aišku

aišku portretas
reikia būti pasiruošusiems, nes kacapai gali bet kokiu momentu užsimanyti savus kacapus "gelbėti" iš estų "jungo". Ir kodėl tiems estiškiems kacapams negrįžti į putlerodų tėvynę? Nekyla toks klausimas? Ko jie ten sėdi, ypač Narvoje, ar laukia savo "gynėjų"?

taip

taip portretas
DURNIU KOMANDA
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių