Europa džiugiai pasitiko 2018-uosius

  • Teksto dydis:

Europoje daugybė džiūgaujančių žmonių sekmadienio vakarą pasveikino beprasidedančius 2018-uosius metus po anksčiau kitoje pasaulio pusėje – Sidnėjuje ir Honkonge – surengtų stulbinamų fejerverkų šou.

Londone daugiau kaip 100 tūkst. bilietus įsigijusių žmonių stebėjo įspūdingą pirotechnikos reginį, susirinkę ant Temzės upės krantų ir šoko skambant „Auld Lang Syne“ („Seni geri laikai“) melodijai.

Laikantis tradicijos, Britanija Naujuosius metus pasitiko Didžiuoju Benu (Big Ben) vadinamo varpo, esančio Parlamento rūmų bokšte, dūžiais. Garsiojo Vestminsterio laikrodžio bokšto kurantai buvo specialiai įjungti šia proga, nes pastatas šiuo metu yra renovuojamas ir apstatytas pastoliais.

Kituose Europos miestuose daugybė žmonių irgi išėjo į gatves, nepabūgę žvarbių žiemiškų orų.

Paryžiuje šimtai tūkstančių linksminosi, nors buvo paskelbtas perspėjimas apie audrą ir purškė dulksna. Eliziejaus Laukų bulvare susirinkusios minios gėrėjosi įspūdingu šviesų šou ir fejerverkais, nušvietusiais Triumfo arką.

Beveik 2 000 saugumo pajėgų narių buvo sutelkta sostinėje, o visoje šalyje jų mobilizuota apie 140 000, kad būtų atremti bet kokie džihadistų mėginimai surengti išpuolių. Anot pareigūnų, jų grėsmė „tebėra didelė“.

Vienas švęsti išėjęs vyras, vardu Stephane'as (Stefanas), tvirtino, kad pastaruoju metu Prancūziją sukrėtusi atakų banga jau yra „praeitis“.

„Gyvenimas žengia tolyn, o jie (džihadistai) dabar traukiasi“, – teigė jis.

Keliomis valandomis anksčiau Honkongas surengė pribloškiančius fejerverkus virš garsiojo Viktorijos uosto. Tūkstančiai žmonių stebėjo „sproginėjančias žvaigždes“, šaudytas nuo dangoraižių stogų per 10 minučių trukmės šou, skambant muzikai.

Dar trimis valandomis anksčiau Naujuosius pasitiko Australija. Nuo Sidnėjaus uosto tilto liejosi didingos visų vaivorykštės spalvų ugnies kaskados – užuomina apie šalyje įteisintas gėjų santuokas. Tačiau ir šiame mieste linksmybės vyko sugriežtintos saugumo parengties sąlygomis.

Nors Didžiosios Britanijos sostinę 2017 metais sukrėtė keturios teroro atakos, Skotland Jardas nurodė, kad šįkart per Naujųjų metų sutiktuves gatvėse budėjo mažiau pareigūnų negu per ankstesnes.

Šventiškai nusiteikę žmonės ant Temzės krantų šoko skambant dainoms, daugiausiai atliekamoms moterų. Šis muzikinis repertuaras buvo specialiai sudarytas, minint teisės balsuoti suteikimo moterims šimtmetį.

„Esame parengę tinkamą pareigūnų, (budinčių) reikiamose vietose, atsaką, – aiškino vyriausiasis inspektorius Nickas Aldworthas (Nikas Oldvortas). – Kokios nors konkrečios grėsmės šiam renginiui nėra.“

Edinburge dešimtys tūkstančių žmonių linksminosi tradicinėje Hogmanajaus (Hogmanay) gatvės šventėje Karališkojoje Mylioje – viename didžiausių pasaulyje tokio pobūdžio renginių.

Švenčiama visame pasaulyje

Berlyne prie Brandenburgo vartų buvo įrengtos specialios palapinės – jose budėjo pareigūnai, pasiruošę suteikti pagalbą seksualinio persekiojimo aukoms. Šių priemonių imtasi po masinių moterų užpuolimų Kelne per naujametinį renginį prieš dvejus metus.

Pačiame Kelne buvo mobilizuoti 1,4 tūkst. policininkų, pagerintas gatvių apšvietimas ir įrengta daugiau stebėjimo kamerų.

Vakarų Europoje artėjant vidurnakčiui Dubajus jau buvo sutikęs 2018-uosius įspūdingu lazerių šou ant aukščiausio pasaulyje dangoraižio – 828 metrų aukščio „Burj Khalifa“.

Maskva Naujuosius pasitiko išpuoštais pagrindiniais prospektais ir 36 didelėmis gatvės linksmybių vietomis.

Afrikoje Kamerūno prezidentas Paulis Biya (Polis Bija) pasinaudojo proga priminti piliečiams apie jų „pareigą palaikyti tvarką respublikoje“, taip pat „santarvę visuomenėje ir nacionalinę vienybę“, šalį krečiant neramumams anglakalbiuose regionuose.

Gabono prezidentas Ali Bongo (Ali Bongas) savo naujametinėje kalboje pažadėjo 2018-aisiais įvykdyti „radikalių valdymo pokyčių“. Jo šalyje apie trečdalis žmonių gyvena žemiau skurdo ribos.

„Esu pasiryžęs daryti viską, kas įmanoma, kad sustiprintume mūsų vienybę, atgautume savo santarvę“, – pabrėžė jis.

Tuo metu Amerikoje tebebuvo skaičiuojamos paskutinės 2017-ųjų valandos. Brazilijos švenčių sostinėje Rio de Žaneire milijonai žmonių rinkosi į Kopakobanos paplūdimį pasižiūrėti fejerverkų. Daugelis buvo apsirengę baltai – tradicine Naujųjų metų sutiktuvių spalva.

Griežčiausios saugumo priemonės

Nors besilinksminančių žmonių nuotaika buvo pakili, daug kur buvo imtasi griežtesnių saugumo priemonių, baiminantis, kad minios gali tapti transporto priemones kaip ginklus naudojančių užpuolikų arba kitokių teroro atakų taikiniais.

Sidnėjuje tarp patruliuojančių pareigūnų matėsi pusiau automatiniais šautuvais ginkluotų policininkų. Prie įvažiavimų į šventinių renginių vietas buvo sustatytos betoninės užtvaros.

Anksčiau gruodį Melburne automobiliui įsirėžus į pėsčiuosius vienas žmogus žuvo, o dar keliolika buvo sužeisti.

Kituose miestuose irgi imtasi atsargumo priemonių, turinčių apsaugoti nuo transporto priemones naudojančių ekstremistų atakų, panašių į surengtas per pastaruosius dvejus metus Barselonoje, Nicoje ir Londone.

Niujorko Taimso aikštėje Naujieji metai sutinkami tebesitęsiant arktinių šalčių bangai, apėmusiai didelę dalį Jungtinių Valstijų vidurio ir šiaurės rytų regionų bei Kanados.

Tačiau pasilinksminti susirinkusių žmonių minios yra saugomos stipriausių per kelis pastaruosius metus saugumo pajėgų, atsižvelgiant į neseniai įvykdytas dvi atakas, veikiausiai įkvėptas džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Neramus žvilgsnis į 2018-uosius

IS karinis pralaimėjimas Irake ir Sirijoje tapo vienu iš pagrindinių akcentų 2017 metais, bet džihadistų keliama grėsmė išlieka. Šis judėjimas ir su teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusios grupuotės prisiėmė atsakomybę dėl daugelio pasaulyje įvykdytų atakų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) atsidūrė pasaulio dėmesio centre, kai 2017-ųjų sausį pradėjo savo kadenciją su šūkiu „Pirmiausiai – Amerika“ ir pompastišku asmeniniu įvaizdžiu. Jo pasirinktas politinis kursas praeitais metais smarkiai supurtė tarptautinės diplomatijos areną.

2018-aisiais pasaulį tikriausiai toliau krės politiniai ir diplomatiniai žemės drebėjimai, tęsiantis krizėms Vidurio Rytuose, tokioms kaip Saudo Arabijos ir jos sąjungininkių nesantaika su Kataru arba karo krečiamame Jemene įsiplieskusi humanitarinė krizė.

Europos ateities prekybos ryšių sanklodą tikriausiai paveiks tolesnės „Brexit“ derybos, o su Vakarų valstybėmis nesutarianti Rusija surengs Pasaulio futbolo čempionatą.


Šiame straipsnyje: Naujieji metai2018Europa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių