Europoje daugiau kaip 1 mln. tonų pašarų gali būti užteršti GMO priedais

  • Teksto dydis:

Europoje daugiau kaip milijonas tonų gyvulių ir paukščių pašarų gali būti užteršti vienu uždraustu genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) produktu, penktadienį pranešė Prancūzijos laikraštis „Le Monde“.

Remdamasis Olandijos sveikatos apsaugos tarnybų informacija, leidinys nurodė, kad nuo balandžio iki birželio Lenkijoje, Italijoje ir Nyderlanduose buvo parduota 80 proc. vitamino B2 (riboflavino) turinčio pašarų papildo, pagaminto naudojant genetiškai modifikuotas bakterijas Bacillus subtilis.

Šis priedas skirtas praturtinti galvijų, kiaulių ir naminių paukščių pašarus.

Kadangi į pašarą pakanka įmaišyti nedidelį kiekį šios medžiagos, bendras užterštų pašarų kiekis gali būti nuo 800 tūkst. iki 1,6 mln. tonų, „Le Monde“ citavo olandų tarnybas.

Laikraščio pranešime sakoma, kad šį priedą, pagamintą Kinijos bendrovės „Shandong“, platino Nyderlandų įmonė „Trouw Nutrition“, valdanti gyvulių ir paukščių pašarų pasaulinę lyderę „Nutreco“.

„Le Monde“ pridūrė, kad apie 2,5 tūkst. kg šių pašarų jau yra suvartota Lenkijos ūkiuose.

Europos Komisija prieš du mėnesius atšaukė leidimą naudoti šį vitaminų papildą ir nurodė iki lapkričio 10 dienos išimti jį iš prekybos, Europos maisto saugos tarnybai paskelbus, kad šis produktas kelia pavojų gyvūnų ir žmonių sveikatai.

Tarnyba pažymėjo, kad papildas „kelia pavojų tikslinėms rūšių, vartotojams, naudotojams ir aplinkai“ dėl jame išliekančių genetiškai modifikuotų genų, lemiančių atsparumą „žmonėms ir veterinarijai svarbiems“ antibiotikams.

Viena Europos Komisijos atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, kad buvo pasinaudota skubaus įspėjimo apie maisto ir pašarų keliamą pavojų sistema, bet nenurodė, kurioms šalims tai taikoma ir kokį kiekį pavojingo priedo pavyko atsekti.

Ji pabrėžė, kad ES narės turi pareigą „užtikrinti, kad neleistini produktai nebūtų aptinkami rinkoje“, taip pat bausti draudimo nepaisančius pažeidėjus.

Valstybių narių maisto saugos tarnybos stengėsi išsiaiškinti, kur buvo išplatintas minėtas papildas, kai ES uždraudė jį naudoti.

Spalį Belgijos tarnybos rado 60 kg šios medžiagos siuntą iš Kinijos, gautą vienos Olandijoje įsikūrusios bendrovės, rašo „Le Monde“.

Laikraštis citavo olandų pareigūnus, sakiusius, kad draudžiamo priedo taip pat galėjo būti išsiųsta į Prancūziją, Vokietiją, Norvegiją, Rusiją, Suomiją ir Islandiją.


Šiame straipsnyje: GMOpašaraiES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ale ziurekit koks LIBERASTO snukis

...

... portretas
Nuo paprasčiausių kaulų miltų (jokių genetinių manipuliacijų, tik žolėdžiams jie buvo genetiškai nepriimtini) galvijai išprotėjo, o jau GMO priedai... ach, paskui stebimės nuo ko vėžys.

hahaha

hahaha portretas
tai juk didzioji dalis maisto parduotuvese su gmo,ant etikeciu raso istisai kad genetiskai modifikuota soja,grudai ir kt., net obuoliu kirminai negrauzia!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių