Europos kryptį pasirinkusi Moldova – toliau purtoma korupcijos skandalų

Europos Sąjunga su nerimu laukia politinių permainų Moldovoje. Prieš kelerius metus eurointegracinę kryptį pasirinkusi šalis toliau purtoma korupcijos skandalų, todėl baiminamasi, kad valdžios vairą gali perimti Rusijai palankios politinės jėgos, kurios grasina atšaukti asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga.

To neleisti žada jau kelis mėnesius prie vyriausybės palapinių miestelyje protestuojantys aktyvistai, kurie sekmadienį Kišiniove planuoja masinį mitingą.

Mafija – taip šiandien kone visos politinės partijos vadinamos prie Moldovos vyriausybės rūmų nuo rugsėjo įrengtame palapinių miestelyje. 14 visuomeninių veikėjų paragino tautą sukilti po pernykščio skandalo, kai iš valstybinio ir dviejų privačių bankų dingo daugiau kaip milijardas dolerių. O tai sudaro kone dešimtadalį skurdžiausios Europoje šalies vidaus produkto.

Rugsėjo pradžioje prie vyriausybės pastato surinkę protestuotojai žadėjo nesitraukti tol, kol šalis nebus išvalyta nuo korupcijos, tačiau šiandien čia įsikūręs vos vienas kitas aktyvistas.

Išnarplioti korupcinio tinko nepavyksta iki šiol, tačiau protestuotojai tikri – šalį išdavė penkerius metus valdžiusios proeuropietiškos politinės jėgos.

Per šiuos metus žlugo jau kelios vyriausybės – prieš mėnesį parlamentas pareiškė nepasitikėjimą premjero Valerijaus Streleco vyriausybe, kiek anksčiau dėl bankų aferos sulaikytas jo pirmtakas partijos lyderis Vladas Filatas.

Todėl protesto organizatoriai žada neatlyžti, kol atsistatydins prezidentas ir bus surengti nauji rinkimai. Jie tikri, kad šis reikalavimas bus išgirstas sekmadienį per masinį protestą.

„Esantys valdžioje pastaruosius 5 metus eurointegraciją išnaudojo kaip širmą tam, kad iš Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų prisivogtų pinigų. O pasekmės tokios, kad tauta nebenori į Europos Sąjungą, nes tas, kuris šiandien nešioja eurointegracijos idėją, laikomas nusikaltėliu“, – aiškina vienas iš protesto organizatorių Valentinas Dolganiuc.

„Europos Sąjunga identifikavo šioje platformoje ateities politinį projektą, kuris turėtų tapti ta lazda, kuri suduos dabar valdžioje esantiems. Nes iki šiol jiems spaudimo niekas daryti negalėjo, jie gaudavo Europos Sąjungos pinigų ir tikindavo, kad atstovauja Europai. O jie ją tik išnaudoja, todėl tai – logiška šio etapo pabaiga“, – teigia analitikas Octavianas Ticu.

Dar prieš metus aštuoni iš dešimties gyventojų Moldovos ateitį regėjo Europoje, šiandien – vos kas trečias, todėl nenuostabu, kad vis aukščiau galvą vėl kelia Rusijos remiami socialistai ir komunistai.

Kol kas opozicijoje esantys veikėjai, išsigandę palapinių miestelyje gimstančios naujos politinės jėgos, savo atskirus miestelius surentė prie parlamento. Prisidengdamos kova prieš korupciją ir oligarchų valdžią, Rusijai palankios politinės jėgos vis garsiau grasina atšaukti asociacijos susitarimą su Europos Sąjunga.

„Europos Sąjungos propaganda pastaruosius 3 metus kartojo, kad tai sėkmės istorija, kad šie vaikinai parlamente yra ES draugai, kad bendradarbiavimas sėkmingas. Dabar šie vaikinai bijo išankstinių rinkimų dėl kelių priežasčių. Pirma – jie tikrai pralaimėtų, antra – tie, kas laimės, imsis tirti jų nusikaltimus“, – sako socialistų partijos atstovas Ilijanas Casu.

Laukdama politinių permainų, Moldova vis labiau skursta. Suirutė perpus nusmukdė nacionalinę valiutą lėją, šoktelėjo infliacija, Europos Sąjunga sustabdė išmokas, tarptautiniai skolintojai atideda derybas dėl paskolų.

Lyg to nebūtų gana, prieš pora savaičių trečdaliu padidinta elektros ir dujų kaina, todėl nenuostabu, kad šalyje, kur šeimos vidutinės mėnesio pajamos nesiekia nei 300 eurų, o kainos parduotuvėse nesiskiria nuo Lietuvos, korupcija vis labiau bujoja ir tarp eilinių piliečių, kurie žino – reikalus valdžios įstaigose pavyks susitvarkyti ištarus vieną frazę – „Tai gal susitarsim?“


Šiame straipsnyje: MoldovakorupcijaVladas Filatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių