Europos parlamentas: atvykti į ES be vizos reikės išankstinio leidimo

Europos Sąjungai nepriklausančių valstybių piliečiai, kuriems atvykti į ES nebūtina viza, turės gauti išankstinį leidimą patekti į ES. Tokią tvarką ketvirtadienį patvirtino Europos Parlamentas (EP).

Nuo 2021 m. pradėsianti veikti naujoji ES kelionių leidimų sistema užtikrins išankstinę keleivių kontrolę ir užkirs kelią į ES patekti tiems, kurie gali kelti grėsmę saugumui, taip pat didinti neteisėtos migracijos ar epidemijos riziką.

Išankstinė patikra bus taikoma 60 valstybių piliečiams, kuriems nereikalingos ES vizos. Prieš kelionę į ES jie turės užpildyti elektroninį klausimyną ir jame pateikti savo asmens duomenis, pilietybę, kelionės dokumento duomenis, adresą, taip pat nurodyti ES šalį, kurioje pirmiausia ketina apsilankyti. Kartu bus būtina informuoti apie turėtą sunkų teistumą (pvz., dėl terorizmo, nužudymo, vaikų lytinio išnaudojimo, nelegalaus žmonių ar narkotikų gabenimo, išprievartavimo), lankymąsi karo ar konfliktų zonose, taip pat priverstinį išsiuntimą iš bet kurios šalies per paskutinius dešimt metų.

Dauguma besikreipiančiųjų leidimą gaus netrukus po paraiškos pateikimo, tačiau prireikus paraiška bus tikrinama atidžiau. Leidimas patekti į ES galios trejus metus. Jo išdavimas kainuos 7 eurus (paslauga bus nemokama vaikams iki 18 m. ir vyresniems nei 70 metų asmenims).

Naujajai tvarkai pritarė 494 EP nariai, nepritarė – 115, o susilaikė – 30. Jai įsigalioti dar būtinas formalus ES Tarybos pritarimas. Ją numatoma taikyti nuo 2021 m.

„Naujoji Europos kelionių sistema panaikins informacijos trūkumą apie tuos keleivius, kuriems nereikia vizų. Ji padidins ES piliečių saugumą ir sustiprins ES sienų apsaugos informacines sistemas“, – pažymėjo EP pranešėja Kinga Gil (Europos liaudies partija, Vengrija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Europos Sąjungai nepriklausančių valstybių piliečiai, kuriems atvykti į ES nebūtina viza, turės gauti išankstinį leidimą patekti į ES" - ir kuo tai skirsis nuo įprastinių vizų?.. supaprastinta išdavimo tvarka?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių