Europos spauda: „Brexit“ kursto nacionalizmą ir žymi akistatą su istorija

  • Teksto dydis:

Europos spauda šeštadienį skelbė niūrius pranešimus apie D. Britanijos surengto referendumo, kuriame buvo nubalsuota už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos („Brexit“), galimus padarinius.

Kartu perspėjama, kad šis žingsnis bus labai parankus nacionalistams, ir ragindama Bendrijos lyderius deramai atremti šios „akistatos su istorija“ iššūkį.

Nyderlandų dienraštis „AD Haagsche Courant“ paskelbė karikatūrą, panašią į Edvardo Muncho (Edvardo Munko) paveikslą „Šauksmas“ (Skrik), kurioje Vokietijos, Olandijos ir Britanijos lyderiai pavaizduoti klykiantys iš siaubo, susiėmę rankomis už galvos.

„Vadinti tai katastrofa nėra spalvų sutirštinimas“, – savo pagrindiniame straipsnyje rašo Ispanijos dienraštis „El Pais“, komentuodamas britų apsisprendimą palikti ES per ketvirtadienį vykusį referendumą.

Laikraštis ragino ES šalis siūlyti savo piliečiams idėjas, planus, realią lyderystę, pabrėždamas, kad tik tokiu būdu ES gali būti išgelbėta iš pavojingos bedugnės, kurią pasiekė.

„Juoda diena Europai – OUTch (angl. going out – išeiti; ouch – ai, skauda)!“ – skelbė Vokietijos dienraštis „Bild“, o Ispanijos „El Mundo“ paskelbė karikatūrą, kuriame grupės „The Beatles“ nariai pavaizduoti žengiantys per Abei Roudo gatvę prarajos link.

„Brexit“ šokas sukels didžiulių geopolitinių padarinių, – rašoma italų dienraščio „Corriere della Sera“. – Europos projektas nebebus toks pats, o Europos vaidmuo pasaulyje neišvengiamai bus performuotas.“

„Corriere“ Britanijos referendumo rezultatą laiko smūgiu Europai, žyminčiu optimizmo ir bendradarbiavimo laikotarpį Europos istorijoje, prasidėjusį po Berlyno sienos griūties.

„Europa yra bendri namai, kurie dabar dega“, – rašo Prancūzijos kairiosios pakraipos dienraščio „Liberation“ vyriausiasis redaktorius Laurent'as Joffrinas (Loranas Žofrenas). – Jos lyderiai dalyvauja akistatoje su istorija.“

Pasak jo, britai balsavo savo piniginėmis, o jų jaučiamas nepasitenkinimas yra išplitęs visoje ES.

„Šio balsavimo demografija nepalieka jokių abejonių: juo neturtingesnis ir vyresnis esate Didžiojoje Britanijoje, juo labiau atmetate Europos projektą, – aiškino L. Joffrinas. – Darbininkai visame žemyne juo nebetiki. Jie gręžiasi į savo nacionalinę tapatybę kaip į vienintelę patikimą apsaugą nuo globalizacijos ekscesų.“

Vokietijos savaitraštis „Die Welt“ priekaištavo šalies kanclerei Angelai Merkel, sakydamas, kad ji prisidėjo kurstant prieš imigrantus nukreiptas nuotaikas.

„Ji prie to reikšmingai prisidėjo, kai viena vykdė savo pabėgėlių politiką“, – pažymėjo leidinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ portretas
Geriau nacionalizmas nei pederastizmas-liberalizmas !

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Britų išėjimo iš ES ekonominės pasekmės: Dauguma ekspertų sako, kad jos bus nekatastrofiškos. Ne visi galėtų tai garantuoti. Juk britų balsai rodo, kad turtingoje pasaulio dalyje laisvas žmonių, prekių ir kapitalo judėjimas darosi nepopuliarus. O šis laisvas judėjimas buvo visas pagrindas, kaip mes iki šiol darėm pinigus. Jeigu investoriai pajus, kad nepopuliarios yra pagrindinės dabartinės ekonomikos struktūros, tai investoriai gali pradėti atsiimti pinigus iš tų struktūrų. Todėl bet kokiu momentu gali dingti pasitikėjimas sistema, prasidėti panika ir nauja krizė. Klausimas bus rimtai išspręstas, tik išrinkus Donaldą Trumpą JAV prezidentu sekantiems keturiems metams.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Politika irgi stabili nebus. Lietuvos ekonomistai tikisi, kad ES politikai padarytų stebuklą, kad britai gautų tai, ko nori, bet prekyba nepasikeistų. Lietuva visada buvo draugiškesnė britams, negu ES. Jei toks britams geras stebuklas būtų įmanomas, visos turtingos ES šalys iškart išeitų iš ES [1]. Arba britai mokės ES, kiek ir mokėjo bei priims ES emigrantus [2], arba britai neteks laisvo priėjimo prie didžiulės, pusės milijardo žmonių, ES rinkos, kurioje dabar britai parduoda pusę britų produktų ir paslaugų. Rezultatas: arba visa ES subyrės (maža tikimybė), arba guvūs britai greitai supras, kad nieko negauna iš jų šantažo, ir išmes iš valdžios ne tik Cameroną, bet ir Brexit organizatorius bei liks prie suskilusios geldos. Ramu Britanijoje nebus. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių