Europos Teisingumo Teismas: seneliai turi teisę matytis su vaikaičiais

  • Teksto dydis:

Seneliai turi teisę matytis su savo vaikaičiais, ketvirtadienį nusprendė Europos Sąjungos teismas, kurio sprendimas reiškia, kad išsiskyrę tėvai negali trukdyti vaikams matytis su seneliais.

Tokią išvadą Europos Teisingumo Teismas (ETT) paskelbė byloje, kurią iškėlė bulgarė Neli Valčeva, siekianti palaikyti ryšius su savo vaikaičiu. Vaiko tėvai išsiskyrę, jis gyvena su tėvu Graikijoje.

ETT nurodė, kad pagal ES teisę bendrauti su vaikais gali ne vien tėvai.

„Teisių bendrauti sąvoka apima ne vien tėvų teises bendrauti su savo vaiku, bet ir kitų asmenų, su kuriais vaikui svarbu palaikyti asmeninius santykius, teises bendrauti“, – nusprendė Teismas ir nurodė, kad tarp tokių asmenų yra vaiko seneliai.

N. Valčeva nori matytis su berniuku vieną savaitgalį per mėnesį ir dvi-tris savaites kasmet per mokinių atostogas.

Nesulaukusi Graikijos pareigūnų pagalbos, moteris kreipėsi į Bulgarijos teismus, bet jie nusprendė, kad byla nepriklauso jų jurisdikcijai ir turėtų būti nagrinėjama Graikijoje.

ETT sakė, kad dėl teisių bendrauti paprastai turėtų spręsti vaiko nuolatinės gyvenamosios vietos, šiuo atveju Graikijos, teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Manau, kad šis teismo sprendimas atveria kelią seneliams Kedžiams reikalauti pasimatymo su Deimante.

kolia

kolia portretas
ir lietuviškos mamytės nemėgsta senelių,nemačiau anūko 10metų,nes buvus marti pareiškė,o aš padarysiu taip,kad nematysit vaiko visiškai,kaip tarė taip padarė...net tevui to neleidžia daryt,tai kur po velnių LT ta teisybė???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių