„Facebook“ ištrynė šimtus paskyrų, kurias kontroliavo „Sputnik“ darbuotojai

Socialinis tinklas „Facebook“ ketvirtadienį pranešė, kad Lietuvoje ir kitose Rytų Europos šalyse ištrynė šimtus puslapių ir paskyrų, kurias slapta kontroliavo Rusijos propagandos kanalo „Sputnik“ darbuotojai.

Ištrinti puslapiai ir paskyros prisistatydavo kaip nepriklausomi, tačiau sulaukę auditorijos dėmesio siekdavo skleisti tam tikras žinias, kai kurios iš jų buvo nukreiptos prieš NATO.

Kai kurie iš pašalintų puslapių veikė lietuvių kalba.

„Mes išsiaiškinome, kad šie puslapiai buvo susiję su „Sputnik“ darbuotojais“, – Baltijos šalių žurnalistams sakė „Facebook“ kibernetinio saugumo politikos vadovas Nathanielis Gleicheris (Natanielis Gleicheris).

Baltijos šalyse, Vidurio ir Rytų Europoje, Vidurio Azijoje ir Kaukazo šalyse „Facebook“ panaikino 289 puslapius ir 75 paskyras.

Jie turėjo 790 tūkst. sekėjų, o reklamai išleista 135 tūkst. JAV  dolerių (118 tūkst. eurų).

„Facebook“ atstovai BNS patvirtino, kad tarp ištrintų puslapių buvo ir veikusių lietuvių kalba. Socialinis tinklas nedetalizuoja, kiek puslapių buvo pašalinta konkrečioje šalyje.

BNS paklaustas, ar yra ženklų, jog kai kuriais puslapiais galėjo būti mėginama daryti įtaką Lietuvos prezidento rinkimams, N. Gleicheris sakė, kad kai kuriais atvejais buvo jautrių politinių ir kultūrinių temų, apie kurias kalbama rinkimų kontekste.

„Tokiais laikais, kai artėja rinkimai, bus šioks toks persidengimas su temomis, apie kurias bus kalbama per rinkimus. Tačiau šios operacijos yra platesnės, ypač kalbant apie „Sputnik“ veiklą, vykdomą jau ilgesnį laiką. Tai yra platesnės kampanijos“, – teigė jis.

„Tai, ką matome, yra angažavimasis į skaldančius politinius klausimus, ir jis, žinoma, kažkiek persidengia su rinkimų diskusijomis“, – pridūrė N. Gleicheris.

Tinklalapių administratoriai ir paskyrų savininkai dažniausiai įsivardydavo esą nepriklausomi naujienų tinklalapiai arba bendro pobūdžio tinklalapiai tokiomis temomis kaip orai, kelionės, sportas, ekonomika arba politika.

Šios paskyros veikė Rumunijoje, Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje, Armėnijoje, Azerbaidžane Gruzijoje, Tadžikistane, Uzbekistane, Kazachstane, Moldovoje, Rusijoje ir Kirgizijoje.

„Facebook“ nustatė, kad šie tinklalapiai ir paskyros susiję su Maskvoje įsikūrusia naujienų agentūra „Sputnik“ ir kad kai kurie šių tinklalapių dažnai skelbdavo žinutes tokiomis temomis kaip nusistatymas prieš NATO, protestų judėjimai ir kova su korupcija, rašoma pranešime spaudai.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

XL

XL portretas
Tadui šikinė niėšti noris baravyko amerikietiško.

Asadas

Asadas portretas
Cenzūra baisesnė nei Š. Korėjoje. ES pagedo visiškai įstojus $.Rytų Europos šalims.

...

... portretas
O kada bus uždaryti CŽV kontroliuojamos paskyros?..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių