„Frontex“ vadovas: ES susitarimas dėl migrantų – „naivumo pabaiga“

  • Teksto dydis:

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros („Frontex“) vadovas pirmadienį pasveikino 28 Europos Sąjungos narių sudarytą susitarimą, turintį sumažinti migraciją, ir pareiškė, kad jis reiškia „tam tikro naivumo“ dėl atvykėlių antplūdžio suvaldymo pabaigą.

Europos lyderiai penktadienį pasiekė susitarimą, kuriuo siekiama slopinti atvykstančių migrantų srautą. Pagal susitarimą numatoma steigti „kontroliuojamus“ centrus migrantams bloko teritorijoje, „išlaipinimo platformas“ už bloko ribų ir skirstyti migrantus po įvairias ES nares.

Pasak „Frontex“ direktoriaus Fabrice'o Leggeri (Fabriso Ležeri), tas susitarimas demonstruoja „postūmį Europos tvirtumo link ir tam tikro naivumo dėl migrantų (antplūdžio) suvaldymo pabaigą“. Be to, televizijai „CNews“ jis sakė, kad šis susitarimas nebeleis „nusikaltėlių gaujoms išnaudoti žmonių nerimo“.

„Gana ilgai matėme daugiausia humanitarinius aspektus“, o ne „faktą, kad esama nusikaltėlių grupuočių, kurios pelnosi, išnaudoja šią žmonių neviltį ir iš dalies ima Europą moraline įkaite“, sakė F. Leggeri

Kelių ES šalių lyderiai yra apkaltinę nevyriausybinių organizacijų laivus netiesiogiai padedant prekeiviams žmonėmis. Jie tvirtina, kad NVO turėtų leisti Libijos pakrantės apsaugos tarnybai koordinuoti gelbėjimo misijas ir sugrąžinti migrantus atgal į Libiją.

Europos valstybės neturi „vienašališkos pareigos“ gelbėti migrantus jūroje, tačiau pareigūnai turi gerbti principą neversti migrantų grįžti į savo šalis, kur jiems gali grėsti pavojus, teigė F. Leggeri.

„Jei „Frontex“ laivai ar privatūs laivai būtų kviečiami į priėmimo centrus, jie galėtų paleisti išgelbėtus žmones artimiausiame uoste, (kurie) galėtų būti ne Europoje“, – sakė jis.

Nusikaltėliams, kurie siūlo nugabenti migrantus į Europą, „tai siunčia stiprią žinutę“, pabrėžė F. Leggeri.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
OH: "... ir skirstyti migrantus po įvairias ES nares" - tai juk tos migracijos SKATINIMAS!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių