Gatves užplūdę katalonai reikalavo laisvės savo vadovams

  • Teksto dydis:

Šimtai tūkstančių katalonų šeštadienį žygiavo gatvėmis, reikalaudami paleisti Katalonijos krašto lyderius, areštuotus dėl savo veiksmų siekiant nepriklausomybės nuo Ispanijos, kurią dėl to apėmė politinė krizė.

Protestai šeštadienį vakare Katalonijos sostinėje truko ilgiau nei dvi valandas.

Buvusi Katalonijos parlamento pirmininkė Carme Forcadell (Karmė Forkadel) penktadienį paleista iš netoli Madrido esančio kalėjimo, jos rėmėjams persiuntus užstatui reikalingus 150 tūkstančių eurų. C. Forcadell laikinai buvo suimta dėl savo vaidmens siekiant dviprasmiškai vertinamos regiono nepriklausomybės.

Prospekte prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laikė iškėlę savo krašto nepriklausomybės vėliavas, skandavo žodį „Laisvė!“, kai kurie turėjo plakatus, skelbiantys apie pavojų demokratijai: „SOS Democracy“.

Dviratininkų šalmus užsidėję jaunuoliai formavo kasteles - gyvas piramides, kiti laikė plakatus su pieštais kai kurių areštuotųjų portretais.

Municipalinės Barselonos policijos vertinimu minioje nusitęsusioje per daugiau kaip 15 kvartalų, buvo apie 750 tūkstančių žmonių.

Ispanija praėjusį mėnesį atstatydino Carles Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) kabinetą ir į įvedė šiame pusiau autonominiame regione tiesioginį valdymą. Be to, centrinė vyriausybė paleido regiono parlamentą ir paskelbė gruodžio 21 dieną vyksiančius pirmalaikius rinkimus.

Mitingas Briuselyje

Keli šimtai žmonių sekmadienį Briuselyje dalyvavo mitinge, kurio metu reiškė paramą Katalonijos nepriklausomybei, griežtai kritikavo Europos Sąjungą ir reikalavo Ispanijos paleisti kalinamus regiono pareigūnus.

Belgijoje esantis katalonų lyderis Carlesas Puigdemont'as (Pudždemonas) demonstracijoje, kurioje dalyvavo keli europarlamentarai ir buvę Katalonijos vyriausybės nariai, nepasirodė.

„Demokratija Ispanijoje ne tik serga – ji praktiškai mirusi“, – demonstrantams pasakė ispanų europarlamentaras Josepas-Maria Terricabrasas (Chosepas Marija Terikabrasas), kuris pritaria Katalonijos nepriklausomybei.

„Galvoju, absoliučiai baisu, jog Europos institucijos nesupranta, kad kai puolama demokratija, negali pritarti (Ispanijos premjerui Mariano) Rajoy (Marianui Rachojui) ir institucijoms Ispanijoje, kurios yra už įstatymo“, – pridūrė jis.

Protestas, kuris buvo surengtas keli metrai nuo pagrindinių Europos Sąjungos institucijų, įvyko kitą dieną po to, kai šimtai tūkstančių katalonų protestavo prieš regiono pareigūnų įkalinimą už jų siekį paskelbti Katalonijos nepriklausomybę.

Briuselyje protestuotojai laikė kalinamų pareigūnų nuotraukas ir užrašus „Gėda“, susijusius su tuo, kad ES neparėmė katalonų.

Mitinge taip pat buvo daug Belgijos Flandrijos regiono, kur dauguma gyventojų kalba olandiškai, vėliavų. Flamandų nacionalistai labai palaiko katalonų reikalą.

ES buvo „įkurta ne tam, kad Europoje grįžtų diktatūra ir fašizmas“, sakė nušalintasis Katalonijos sveikatos apsaugos ministras Antoni Cominas (Antonis Kominas).

Jo kalbą minia pertraukdavo šūksniais „Libertad“ („Laisvė“) ir „Čia ne visi“, turint omenyje Ispanijoje kalinamus katalonų pareigūnus.

A. Cominas yra vienas iš penkių pareigūnų, kurie pabėgo į Belgiją, kai Ispanija atleido Katalonijos vyriausybę ir įvedė pusiau autonominiame regione tiesioginį valdymą. Tai buvo padaryta Katalonijos parlamentui praėjusį mėnesį paskelbus nepriklausomybę.

Belgijos teisėjai nagrinėja Ispanijos išduotą Europos arešto orderį minėtiems penkiems katalonams, kurie yra kaltinami antivyriausybine veikla ir maištu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deivydas

Deivydas portretas
Laisvę Katalonijai, šalin priespaudą ir Ispanijos tironiją.

Aras Valiulis

Aras Valiulis portretas
Linai,politiškai teisinga(???),bet tikrai gėda ir nepadoru.Katalonija atitinka visus nepriklausomos valstybės reikalavimus,patyrusi priespaudą ir t.t.Tai juk kaip mūsų Lietuva,ar ne?Linai,o gal atsistatydintum?Bendramoksliai,manau,suprastų ir pritartų.Nes prezidentė,manau,ateitį savo ne su Lietuva,o su E.S. sieja.Linai,būk drąsus,kaip tada,įveikdamas kartelę šuoliuodamas su kartimi(kas patikėtų).Tark ,,TAIP,, Katalonijai

pritariu

pritariu portretas
Laisvę Katalonijai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių