„Google“ darbuotojai surengė protestą dėl varganos kovos su priekabiavimu

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai „Google“ darbuotojų ketvirtadienį prisijungė prie koordinuotos protesto akcijos dėl interneto milžinės reakcijos į nederamą lytinį elgesį, o kompanijos vadovas pažadėjo, kad šiuo klausimu bus imtasi „konkrečių žingsnių“.

„Google“ darbuotojai išėjo iš būstinės pastatų komplekso „Googleplex“ Silicio slėnyje reikšdami solidarumą su kolegomis iš kompanijos biurų visame pasaulyje, taip pat surengusiais panašius protestus dėl nepakankamai aktyvios kovos su seksualiniu priekabiavimu.

Protestas Kalifornijoje buvo paskutinis pasaulinio „Google“ darbuotojų streiko, prasidėjusio Azijoje ir vykusio kompanijos biuruose Europoje, etapas.

Kai kurie protestuotojai ant grindinio kreida rašė šūkius „Negerai, „Google“, o virš jų ratus suko vietos televizijų sraigtasparniai.

„Kompanijoje esama pykčio ir susierzinimo“, – ketvirtadienį per vieną konferenciją sakė „Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai (Sundaras Pičajus).

„Google“ esame nustatę labai aukštą kartelę, bet aiškiai nepasiekėme savo lūkesčių“, – teigė jis.

S. Pichai teigimu, jo kompanija pastaraisiais metais „nubrėžė labai griežtas ribas“ dėl nederamo elgesio, tačiau „tokios akimirkos rodo, kad ne visada elgiamės teisingai“.

Pranešama, kad „Google“ generalinis direktorius pažadėjo žengti „konkrečių žingsnių“.

„Norime pokyčių“

Niujorke, kur „Google“ turi didelį biurą, į gatves išėjo šimtai jo darbuotojų.

„Manau, esame labai galingas kolektyvas ir visi norime pamatyti pokyčių, – sakė viena iš protesto Niujorke organizatorių Claire Stapleton (Kler Steiplton). – Man atrodo, vadovybė (mūsų) klausosi.“

Praėjusią savaitę „Google“ pranešė, kad per pastaruosius dvejus metus dėl kaltinimų nederamu lytiniu elgesiu atleido 48 darbuotojus, įskaitant 13 vadovų.

Šis pranešimas buvo paskelbtas pasirodžius „The New York Times“ straipsniui, kuriame teigiama, kad vienas aukštas pareigas užėmęs „Google“ darbuotojas, operacinės sistemos „Android“ kūrėjas Andy Rubinas (Endis Rubinas), gavo 90 mln. dolerių išeitinę kompensaciją, nors buvo kaltinamas nederamu elgesiu, o bendrovė esą dangstė kitus lytinio priekabiavimo atvejus.

Pats A. Rubinas tuos kaltinimus neigė ir tvirtino tapęs „šmeižto kampanijos“ auka.

Protestuotojai, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad tik 31 proc. „Google“ darbuotojų yra moterys ir jos užima tik ketvirtadalį vadovaujamų pareigų.

Septynerius metus „Google“ dirbanti Demma Rodriguez (Dema Rodriges) sakė, jog šie protestai yra svarbūs, kad technologijų milžinėje įsivyrautų sąžiningumas.

„Siekiame būti geriausia kompanija pasaulyje, – sakė ji. – Bet turime ir tikslų kaip kompanija, ir negalime nuspręsti, kad jų nevykdysime.“

Dublinas ir Londonas

Tuo tarpu „Google“ biure Dubline spaudžiant šaltukui į gatves išėjo apie 500 darbuotojų, kurie su žiniasklaida kalbėjosi gana santūriai.

Protesto Airijos sostinėje organizatorė Kate (Keit), nenorėjusi atskleisti savo pavardės, susirinkusiems kolegoms sakė, kad surengė streiką „reikšdama solidarumą su visais kurie patyrė kokią nors lytinio priekabiavimo ar nederamo elgesio formą mūsų darbovietėje“.

Kiek vėliau žurnalistams ji sakė: „Net jei ir vienas žmogus tai patyrė, mums – ir man –  svarbu pademonstruoti solidarumą bei pasakyti, kad su tuo nesutinkame ir kad tai neturėtų vykti.“

Londone šimtai „Google“ darbuotojų susirinko didžiausiame kabinete savo biure, o vėliau išėjo į lauką.

„Išeiname, kad palaikytume kolegas iš visų darbo vietų, patyrusius priekabiavimą, ir užtikrintume, kad kaltininkai nebūtų apsaugomi ar apdovanojami“, – naujienų agentūrai AFP sakė Samas Duttonas (Semas Dutonas).

Protestų organizatoriai reikalauja, kad kompanijoje sprendžiant ginčus dėl priekabiavimo ir diskriminacijos nebebūtų priverstinai taikoma arbitražo procedūra, o kiekvienas „Google“ darbuotojas, atėjęs pateikti skundo dėl priekabiavimo, galėtų drauge atsivesti kolegą, atstovą ar kitą asmenį.

Generalinis direktorius „labai apgailestauja“

Protestas buvo surengtas po to, kai „Google“ patronuojanti bendrovė „Alphabet“ trečiadienį patvirtino, jog vienas iš vadovaujančias pareigas ėjusių darbuotojų, Richardas DeVaulas (Ričardas Devolas), galimai sulaukęs kaltinimų dėl lytinio priekabiavimo, paliko kompaniją be išeitinės išmokos.

S. Pichai vėlų antradienį savo darbuotojams išsiuntė žinutę, kurią vėliau paviešino technologijų naujienų portalas „Ars Technica“.

„Google“ generalinis direktorius joje sakė iš daugelio darbuotojų girdėjęs apie nederamą elgesį darbe ir teigė „labai apgailestaujantis dėl praeities veiksmų ir skausmo, kurį jie sukėlė darbuotojams“.

Šie paaiškėję faktai apie nederamą lytinį elgesį „Google“ prisidėjo prie stiprėjančių balsų, smerkiančių seksistinę kultūrą, pasireiškiančią visame vyrų dominuojamame Silicio slėnyje – balsų, kurie jau išvertė iš postų virtinę interneto industrijos bosų kitose technologijų milžinėse.

Kaltinimai dėl per mažo technologijų srityje dirbančių moterų skaičiaus ir nesąžiningo ar nepagarbaus elgesio jų atžvilgiu netyla daugelį metų, o kartais kantrybės taurė būna perpildoma.


Šiame straipsnyje: googleprotestaspriekabiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Seksas - didžiausias Gamtos atradimas, nedera prieš Gamtą protestuot.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių