Graikai triumfuoja: pasitraukimas iš euro zonos jų negąsdina

  • Teksto dydis:

Graikijos žmonės įtikinama 61,31 proc. persvara per sekmadienį vykusį istorinį referendumą tvirtai atmetė naujas griežto taupymo priemones, kurių iš šalies reikalauja ES ir TVF kreditoriai, rodo anksti pirmadienį ryte Vidaus reikalų ministerijos paskelbti oficialūs galutiniai duomenys.

Laimėjo „Ne“ stovykla

„Taip“ reformoms, kurių mainais į finansinę pagalbą nori šalies kreditoriai, tarė 38,69 Graikijos piliečiai.

Aktyvumas plebiscite buvo 62,5 procento.

Plebiscite graikai turėjo atsakyti į klausimą, ar nori priimti naujausią savo skolintojų pasiūlymą vykdyti naujas griežto taupymo reformas mainais į finansinės pagalbos paketą, kurio galiojimas baigėsi prieš penkias dienas.

Referendumo balsalapiuose pateikiamas klausimas skelbė: „Ar sutarties projektas, kuris buvo pateiktas Europos Komisijos, Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo per Eurogrupės susitikimą 2015 m. birželio 25 dieną, susidedantis iš dviejų dalių, sudarančių vieningą pasiūlymą, turi būti priimtas? Pirmoji dalis vadinasi „Reformos dabartinės programos užbaigimui ir tolesniam laikotarpiui“, o antroji – „Preliminari skolų tvarumo analizė“.

Plebiscito dalyviai galėjo pasirinkti vieną iš dviejų atsakymų variantų: „Nepritariu/Ne“ ir „Pritariu/Taip“.

Graikijos ministro pirmininko Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) radikali kairioji vyriausybė ragino šalies piliečius balsuoti „Ne“ referendume.

Kreipdamasis per televiziją po balsavimo A.Cipras pareiškė, kad „Ne“ stovyklos pergalė nereiškia, kad Atėnai krypsta pasitraukimo iš euro zonos link.

„Tai ne ryšių nutraukimo su Europa mandatas, bet mandatas, kuris sustiprina mūsų derybinę galią pasiekti gyvybingą susitarimą“, - sakė jis.

Savaitgalį įvykęs referendumas buvo pirmasis Graikijoje nuo 1974 metų, kai graikai nubalsavo už monarchijos panaikinimą.

Šansai Europai

Tūkstančiai graikų, kurie balsavo „Ne“, sekmadienį vakare suplūdo į Atėnų centrinę Konstitucijos aikštę švęsti savo įspūdingos pergalės.

Nors Graikija ir buvo perspėta, kad ji gali būti priversta pasitraukti iš euro zonos, jei nesugebės pasiekti susitarimo su kreditoriais, džiūgaujantys vyriausybės rėmėjai skandavo lozungus, mojavo Graikijos vėliavomis ir laikė plakatus su užrašu „Ne“.

„Esu tokia laiminga“, - sakė 37 metų Dima Ruso (Dima Rousso) ir pridūrė nesitikėjusi, kad tarp „Ne“ ir „Taip“ stovyklų bus toks didelis atotrūkis.

„Tai Europos šansas tapti tuo, kuo ji turėjo būti nuo pradžių“, - sakė ji.

Jaunos poros bučiavosi priešais parlamento rūmus jau simboline tapusioje Konstitucijos aikštėje, kurioje praeityje vyko smurtinių demonstracijų prieš griežto taupymo politiką.

„Tai Graikijos žmonių pergalė, šansas Europai“, - sakė 25 metų Giorgas (Giorgos), kuris su savo mergina prisidėjo prie maždaug 6 tūkst. žmonių, švenčiančių triumfą.

„Ispanija, o tada Portugalija, turi eiti šiuo keliu. Mes pasisakome už žmonių Europą“, - sakė jis ir atmetė nuogąstavimus, kad šalis gali dar giliau nugrimzti į finansinį liūną.

Nors niūrūs pesimistai tikino, kad „Ne“ pergalė gali baigtis skausmingu Graikijos pasitraukimu iš euro zonos, Giorga tvirtino: „Graikai nebijo“.

Bet džiaugsmo buvo apimti ne visi „Ne“ stovyklos balsuotojai, o kai kurie sakė, kad jų laukia neįmanomas pasirinkimas.

33 metų nedirbanti Nika Spenzes ėjo į priešingą pusę nuo Konstitucijos aikštės.

„Nesu laiminga - negalime būti laimingi kaip tauta su tokiu nedarbu ir skurdu. O „Ne“ pergalė nereiškia, kad Graikijai atsirado daugiau vilties negu anksčiau“, - sakė ji.

Nepasiruošę padariniams

„Taip“ stovyklos šalininkai irgi nevienareikšmiškai vertino savo pralaimėjimą.

41 metų stomatologė Paris sakė, kad ji ne tiek liūdi, kiek jaučiasi susitaikiusi su likimu, nes nemano, jog esama „realių vilčių bet kuriuo atveju“, kai Graikijos finansų būklė yra pasibaisėtina, o A.Cipras stovi prie valdžios vairo.

„Gerbiu „Ne“, jie nėra maištininkai, neturintys svajonių, jie atstovauja kenčiantiems Graikijos žmonėms. Bet nemanau, kad Graikijos lyderiai yra pasiruošę“ padariniams, sakė ji.

A.Cipras, kuris prie vyriausybės vairo stojo prieš šešis mėnesius, referendumą netikėtai paskelbė prieš savaitę, siekdamas įveikti aklavietę, į kurią pateko penkis mėnesius trunkančios derybos su tarptautiniais kreditoriais.

Jis teigė, kad „Ne“ stovyklos pergalė galėtų tapti akstinu, kuris paskatintų restruktūrizuoti Graikijos milžinišką skolą ir padėtų pastangoms sušvelninti su jos grąžinimu siejamas itin griežtas sąlygas.


Šiame straipsnyje: Graikijareferendumasskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

to jo

to jo portretas
Ne tau pergyventi del graiku skolu!

ar suvokiat?

ar suvokiat? portretas
kokie greiti mes kalbėt apie graikiją ir "šiokie" anie, ir "kitokie", o patys mes kokie...? Ką gero padarėm, ar jau bent būtume padarę, be tos pačios eu piniginės paramos? Dabar vos ne kiekviename Lietuvos kieme įbestas stendas su užrašu, jog statyba "remiama eu sąjungos lėšomis", tai jūs turbūt galvojate, kad čia ne skola kurią reiks padengti, jos užteks net gi vaikaičiams, o kai paskaičiuos bendrą skolos sumą, tai už galvų užsiimsim ir sakysim kiek pinigų ištaškyta, o rezultatas minimalus :)

gal kam padės atsibusti?

gal kam padės atsibusti? portretas
Šiek tiek priešnuodžių masiniam vergų kvailinimui: www.lzskelbimai.com/s/puikus-vaistai-smegenu-plovimo-212021
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių