Gruzijoje tūkstančiai žmonių protestavo prieš „rinkimų klastojimą“

  • Teksto dydis:

Maždaug 25 tūkst. gruzinų sekmadienį protestavo prieš valdančiosios partijos remiamos kandidatės išrinkimą šalies prezidente ir tvirtino, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Protestai galėtų komplikuoti valdžios perdavimą šioje Vakarų remiamoje valstybėje.

Protestuotojai su Gruzijos ir Europos Sąjungos vėliavomis susirinko Rustavelio aveniu priešais parlamentą Tbilisio centre.

„Atėjau protestuoti prieš rinkimų klastojimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 63 metų Liana Partsvanija. Ji kaltino milijardierių Bidziną Ivanišvilį, kurį daug kas laiko šalies valdytoju de facto, pavogus „mūsų balsus“.

Trečiadienį atkaklią Gruzijos prezidento rinkimų kovą gavusi 59,52 proc. balsų laimėjo nepriklausoma kandidatė Salomė Zurabišbvili, remiama magnato B. Ivanišvilio valdančiosios partijos „Gruzijos svajonė“.

Ši buvusi Prancūzijos diplomatė yra pirmoji moteris, išrinkta Gruzijos prezidente. Rinkimuose ji įveikė kandidatą Grigolą Vašadzę, kurį rėmė eksprezidentas Michailas Saakašvilis.

S. Zurabišbvili sakė, kad jos išrinkimas yra moterų žingsnis į priekį ir žingsnis Europos link.

Tačiau opozicijos lyderiai, įskaitant G. Vašadzę, atsisakė sutikti su rezultatais ir paragino surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Naujojo valstybės vadovo vaidmuo bus daugiausia reprezentacinis, bet šis balsavimas buvo laikomas repeticija prieš verslininko B. Ivanišvilio „Gruzijos svajonės“ ir opozicijos kovą per svarbesnius, 2020 metais numatomus parlamento rinkimus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai sakė, kad rinkimuose buvo konkurencijos, bet išreiškė susirūpinimą dėl netinkamo administracinių išteklių naudojimo, „ištrynusio ribą tarp partijos ir valstybės“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P

P portretas
Dar vienas nukvakes sakartvelikas atsirado savo mintyse sakartvelyk ,kai patys Gruzinai pakeis pavadinimą tada ir vadins visas pasaulis

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
O kartais ne Sakartvele viskas vyko, Gruzija yra naudojama putino remiamose Lietuvoje šaltiniuose ir žiniasklaidoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių