Gynybos sekretorius: JAV nekėlė jokių sąlygų, kaip Izraelis turėtų naudoti jų teikiamus ginklus

  • Teksto dydis:

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) ketvirtadienį sakė, kad Vašingtonas nekėlė jokių sąlygų dėl to, kaip Izraelis turėtų naudoti jo teikiamus ginklus kovai su „Hamas“.

„Mes nekėlėme jokių sąlygų suteikdami šią įrangą. Tai profesionali kariuomenė, vadovaujama profesionalios vadovybės, ir mes tikimės ir viliamės, kad jie elgsis teisingai vykdydami savo kampaniją“, – sakė L. Austinas po NATO ministrų susitikimo Briuselyje.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelyje viešėjęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos visada rems žydų valstybę.

„Jūs galite būti pakankamai stiprūs patys apsiginti. Bet kol egzistuoja Amerika, jums niekada, niekada nereikės to daryti. Mes visada būsime šalia jūsų“, – sakė A. Blinkenas per susitikimą su ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), vykstant karui tarp Izraelio ir „Hamas“.

Nors JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pažadėjo Izraeliui tvirtą paramą ir neskatino susilaikyti nuo „Hamas“ puolimo, valstybės sekretorius užsiminė apie būtinybę galiausiai pasiekti taikos susitarimą.

„Kiekvienas, kuris nori taikos ir teisingumo, privalo pasmerkti „Hamas“ teroro viešpatavimą. Žinome, kad „Hamas“ neatstovauja palestiniečiams ir jų teisėtiems siekiams gyventi turint vienodą saugumą, laisvę, teisingumo galimybes ir orumą“, – kalbėjo A. Blinkenas.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

L. Austinas: JAV nepastebėjo jokių išankstinių ženklų, kad „Hamas“ planuoja išpuolį

L. Austinas pareiškė, kad Vašingtonas nepastebėjo jokių išankstinių įspėjamųjų ženklų, kad „Hamas“ pradės beprecedentį išpuolį prieš Izraelį.

„Jei būtume pastebėję tokių požymių, būtume informavę apie tai Izraelį, bet, mano žiniomis, jų nematėme“, – sakė L. Austinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių