Į Belgradą vykstantis Rusijos prezidentas bus sutiktas kaip roko žvaigždė

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyksta vizito į Serbiją, itin svarbią Maskvos sąjungininkę Europos pakrašty, kur bus pasitiktas kaip roko žvaigždė, su jo atvaizdu papuoštais marškinėliais, puodeliais ir didžiuliais plakatais ant pastatų sienų.

V. Putino vizito proga sostinėje rengiamas paradas, nusidriekiantis iki Belgrado simboliu laikomo Šv. Savos soboro – vienos didžiausių krikščionių ortodoksų šventovių.

Nors Serbija siekia narystės Europos Sąjungoje, ji išsaugojo glaudžius ryšius su Rusija. Abi tautas sieja ne tik ortodoksų tikėjimas, bet ir slaviškos šaknys.

Tai visgi yra „labiau emociniai, o ne racionalūs ryšiai“, sakė Serbijos ekonomikos analitikė Biliana Stepanovič iš Belgrado.

2017 metais Serbijos vyriausybės užsakymu atlikta apklausa parodė, kad ketvirtadalis šalies gyventojų laiko Rusiją pagrindine šalies donore. Toks pat procentas respondentų pagrindine donore laiko ES. 

Iš tiesų 75 proc. finansinės pagalbos atkeliauja iš ES ar jos valstybių narių, o Rusija netgi nepatenka į pagrindinių donorų devintuką.

Vakarai taip pat smarkiai lenkia Rusiją pagal tiesiogines investicijas ir prekybą su Serbija. 

Tačiau serbų meilę Maskvai kursto ir tvirtas jos palaikymas itin jautriu Kosovo klausimu. Buvusi Serbijos provincija, kur gyventojų daugumą sudaro albanai, 2008-aisiais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę, kurios Maskva, kaip ir Belgradas, iki šiol nepripažįsta. Rusija, turinti veto teisę Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, žlugdo Kosovo viltis prisijungti prie šios pasaulinės organizacijos. 

Mainais Belgradas atsisako prisijungti prie tarptautinių prekybinių sankcijų Rusijai, įvestų už 2014 metais įvykdytą Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksiją.

Kai kur Serbijoje gatvėse galima pamatyti užrašytą frazę: „Kosovas yra Serbijos, Krymas – Rusijos“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
geriau neieškokite, teisybės dėl Karaliaučiaus, nes tada iškils ir Klaipėdos krašto reikalai, beje ir Lenkijos didelė teritorija priklausė Prūsijai, o karingai vokiečių tautai, reikia tik susiklosčius aplinkybėm tik vado, beje neveltui Lenkija prašo, siūlo pinigus, kad tik pas juos stovėtų JAV bazė

to jo

to jo portretas
Jūs teisingai pastebėjote, kad yra pasakai kai Kaliningradas priklauso Rusijai.

to Anonimas

to Anonimas portretas
na, Krymas ne buvo rusų pirmiausia. Krymas yra pietuose, šilta ten O rusai pietose niekada negyveno. Aišku, paskui rusai patraukė į žygius ir atkariavo Krymą. Dabar vėl atkariavo. Bobutes su diedukais suginė referenduman.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių