Į rinkimų mūšį Indijos politikai siunčia mirusius patriarchus

Kokio lygio absurdą gali pasiekti politikai, siekdami rinkimų akivaizdoje paauginti savo populiarumą? Indijoje į šį klausimą atsakytų metafora: į 182 m aukščio, milijardo vertės.

Siekia rekordo

Atokioje Gudžarato valstijos vietovėje stūkso milžiniška vyro statula. Į horizontą žvelgia nepriklausomybės legenda, sardaras Vallabhbhai Patelis. Idėja pagerbti patriarchą, jam skirtą monumentą pavadinus Vienybės statula, graži, nepaisant jos autorių didybės manijos: 182 m monumentas netrukus bus aukščiausia skulptūra planetoje. Ligšiolinę rekordininkę 128 m Šaltinio šventyklos Budą Kinijoje pranoktų geru pusšimčiu metrų.

V.Patelio figūrą ištisą parą supa 2,5 tūkst. darbininkų armija, skubanti legendinį vadą padengti bronzos lakštais. Laikas spaudžia: lakštų bus 5 tūkst., o statulos atidarymo ceremonija, kurioje dalyvaus šalies premjeras Narendra Modis, numatyta spalio 31 d.

Įvykis išskirtinis – juk ir šis 369 mln. eurų vertės projektas prie Sardar Sarovaro užtvankos – N.Modžio globojamas projektas. Idėja ir kilo dar anuomet, kai N.Modis buvo Gudžarato premjeras.

Tai jis įsitikinęs, kad milžiniškas cementinis V.Patelis gali ne tik užgožti Šaltinio šventyklos Budą, bet ir pritraukti ordas turistų, kurie galės pakilti į apžvalgos aikštelę 153 m aukštyje – maždaug ties milžiniškos statulos krūtine.

Tai, kad iki pačios statulos nuo pagrindinio valstijos miesto Ahmadabado lankytojams tektų keliauti 250 km, politiko manymu, ne kliūtis. Juolab kad turistams aptarnauti skirta infrastruktūra yra įtraukiama į monumento statybos sąnaudas.

Skulptūrų mūšis – nebeatsiejama 2019-ųjų pradžioje Indijoje prasidėsiančios rinkimų kampanijos dalis.

Vis dėlto kritikai mano kitaip. Tik, skirtingai nei Lietuvoje, kai diskusijas dėl Vilniuje turėjusio atsirasti Vyčio projekto pirmiausia kaitino skirtingas požiūris į pačią koncepciją, jos meninį įgyvendinimą, Indijoje meną nustelbė politika.

Skulptūrų mūšis – nebeatsiejama 2019-ųjų pradžioje Indijoje prasidėsiančios rinkimų kampanijos dalis.

Susikirto pasaulėžiūra

Po 1947 m. paskelbtos nepriklausomybės V.Patelis buvo Indijos pirmojo premjero Jawaharlalo Nehru pavaduotojas. Nacionalistų partija "Bharatiya Janata" (BJP), kuriai atstovauja ir N.Modis, įsitikinusi: V.Patelio vardą nepelnytai užgožė Nehru dinastija.

V.Patelis buvo žinomas kaip "Indijos geležinis žmogus" ir po nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo derybomis bei užuominomis apie jėgą įtikino maždaug 550 kunigaikštysčių tapti Indijos dalimi. Tiesa, laisva šalimi V.Patelis pasidžiaugė trumpai: mirė praėjus trejiems metams po nepriklausomybės paskelbimo.

Daugelis hinduistų nacionalistų laiko nepagarbos gestu V.Pateliui pateiktą prašymą leisti šalies pirmuoju lyderiu tapti pasaulietiškajam J.Nehru. Pastarojo ir Mahatmos Ghandi propaguotas pacifizmas, BJP vertinimu, buvo nedovanotina klaida.

"Visi indai apgailestauja, kad sardaras V.Patelis netapo pirmuoju premjeru", – per rinkimų kampaniją 2013 m. sakė N.Modis. V.Patelį, skirtingai nei J.Nehru palaikiusį kapitalistinį ekonomikos raidos kelią, premjeras vadina pirmuoju privačios nuosavybės idėjos šalininku Indijoje.

Simboliška tai, kad V.Pateliui skirtas monumentas statomas būtent Gudžarate, kurio gyventojai laikomi sumaniais, versliais žmonėmis ir kurį N.Modis siekė paversti verslo investicijų oaze, pavyzdžiu visai Indijai. Tai, kad, atsiradus skulptūrai, turizmui skirtai infrastruktūrai bus sukurta ir naujų darbo vietų, pridės dar daugiau taškų dabar jau nacionalinio masto vyriausybei vadovaujančiam N.Modžiui.

Keičia istorinius akcentus

Tačiau nacionalistų oponentai mano kitaip. Nenuneigdami istorinių V.Patelio nuopelnų jie pirmiausia kritikuoja BJP. "N.Modis per savo rinkimų kampaniją labai naudojosi V.Patelio palikimu", – pastebėjo buvęs J.Nehru universiteto Delyje politikos profesorius Ghanshyamas Shahas. Jis įsitikinęs, kad Vienybės statula premjeras pasinaudos per būsimą kampaniją.

Opozicinė Kongreso partija priekaištauja N.Modžiui ir dėl plano Nehru memorialinį muziejų Delyje paversti visiems Indijos premjerams skirtu centru.

"BJP jau kuris laikas savinasi simbolius, – sakė Sudha Pai iš Indijos socialinių mokslų tarybos. – V.Pateliu naudojamasi J.Nehru palikimui naikinti. BJP nori pakeisti tai, kaip suprantama istorija, ir pademonstruoti, kad dešinysis sparnas buvo toks pat svarbus Indijos kovoje už laisvę."

Neliko nepastebėta ir tai, kad V.Patelio projektui samdomi darbininkai iš Kinijos, naudojamos kiniškos medžiagos. Tačiau į tokią kritiką valstijos vadovai atkerta: toks buvęs projekto autoriaus pageidavimas.

Konkurentas iš XVII a.

Kaip atsakas V.Patelio statulai kaimyninėje Maharaštros valstijoje kyla kitas monumentas. Savaime suprantama, didesnis.

Ant žirgo sėdintis, iškeltą kardą laikantis XVII a. marathų imperijos valdovas – čhatrapatis Shivaji – taip pat pretenduoja į rekordą. 2021 m. iškilsiančio monumento aukštis turėtų siekti 212 m. Dar vienas idėjos autorių jaukas – vien pati skulptūra už Laisvės statulą Niujorke būtų aukštesnė 27 m.

Hinduistų nacionalistų garbinamas Shivaji savo reputaciją pelnė kovomis su musulmonų Mogolų imperija. Šiandien nuo jo vardo istorijos dulkes nupūtė BJP oponentai, Indijos kongreso partija.

Preliminarūs darbai dėl Shivaji statulos projekto jau prasidėjo. Jūroje, per 2 km nuo kranto supiltoje dirbtinėje saloje, turi būti pastatytas muziejus, įrengta sraigtasparnių aikštelė ir parkas.

Nuo aktyvios projekto kritikos valdantieji ir N.Modis susilaiko. Jis net dalyvavo simbolinėje kertinio akmens ceremonijoje 2016-ųjų gruodį. Tiesa, protestų balsų netrūksta – aplinkosaugininkai ir tūkstančiai žvejų nepritaria dėl kylančios grėsmės žuvų ištekliams. Tačiau neabejojama: politiniuose šachmatuose ekologija atlieka pėstininko vaidmenį.

Kaip tiksliai atrodys Shivaji monumentas, kol kas dar nėra aišku. Pagal pirminį sumanymą, statula turi būti nulieta iš gelžbetonio, o vėliau padengta bronza. Liftai lankytojus užkeltų į maharadžos galvoje įrengtą apžvalgos aikštelę.

Nors projekto vizualizacija ir platinama viešai, vyriausybė jau kartą pakeitė dizainą – ne dėl meninių sumetimų, o norėdama sumažinti kainą.

Kritikai sako, kad šiuo 442 mln. eurų vertės projektu siekiama užsitikrinti 80 mln. šioje valstijoje gyvenančių marathų balsus per kitų metų rinkimus. Dėl jų kovojanti vyriausybė neseniai pranešė prie Mumbajaus Čhatrapačio Shivaji tarptautinio oro uosto pavadinimo pridedanti žodį "maharadža" (karalius).

Milijardas – cementui

Panto socialinių mokslų instituto Alahabade profesorius Badri Narayanas pastebi, kad Indijos statulų politika dažnai nukenčia nuo sunkios ekonominės realybės. Tačiau dėl rinkėjų balsų kovojantiems politikams pastaroji netrukdo kurti absurdiško masto planų.

"Tuo metu, kai ekonomika išgyvena ne pačius geriausius metus, valstijų vyriausybės dalyvauja kovoje dėl aukščiausios statulos", – konstatuoja "India Today".

Kai kurie intelektualai, neneigdami būtinybės parodyti pagarbą šalies patriarchams, siūlo ne statyti statulas, bet skirti lėšų jų idėjoms vystyti. Pavyzdžiui, pasirūpinti maharadžos Shivaji valdymo metais pastatytais, o dabar apleistais fortais ir rūmais.

Kovos kaina – iš tikrųjų įspūdinga: abiem statiniams jau dabar skiriama 0,858 mlrd. eurų. Suma įspūdinga, ypač žinant šalies, kurioje 300 mln. žmonių gyvena be elektros, o pusė miestų – be vandentiekio, poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių