Irako premjeras niekada neatsisakys siekti trečios kadencijos

  • Teksto dydis:

Irako ministras pirmininkas Nuri al Maliki (Nuris Malikis) penktadienį tvirtino, kad sieks trečios kadencijos vyriausybės vadovo poste, nekreipdamas dėmesio į vis didėjantį spaudimą, ir šalies viduje, ir iš užsienio, jam atsistatydinti.

„Aš niekada neatsisakysiu savo kandidatūros į ministro pirmininko postą“, – pareiškė 64-erių metų premjeras.

N.al Maliki koalicija „Įstatymo valstybė“ balandį rinkimuose laimėjo gerokai daugiau vietų negu bet kuri kita, tačiau premjerą vis kaltina kritikuojantieji net iš jo paties šiitų arabų daugumos, dėl to, kaip jis vadovauja šaliai, kurioje nerimsta karas tarp skirtingų konfesijų.

„Įstatymo Valstybės koalicija yra didžiausias blokas ir turi teisę į premjerystę, ir jokia kita polinė jėga neturi teisės kelti sąlygas, nes sąlygų kėlimas reiškia diktatūra, o mes tai griežtai atmetame“, – sakė N.al Maliki.

Jo priešininkai sako, kad premjeras leidžia klestėti korupcijai ir sektantizmui, dėl to kyla sunitų arabų mažumos pyktis, o kurdai stumiami nepriklausomybės siekio keliu.

„Pasitraukti iš kovos lauko susidūrus su teroristinėmis organizacijomis, kurios yra islamo ir žmoniškumo priešai, būtų teisėtos nacionalinės ir moralinės atsakomybės panaikinimas“, – sakė N.al-Maliki.

Vakarų galiūnės, taip pat ir vyriausi šiitų dvasininkai, pabrėžia, kad stiprinti politinį procesą, siekiant sutarimo dėl parlamento pirmininko, prezidento ir vyriausybės postų, turėtų būti didžiausias prioritetas ir pagrindas sprendžiant reikalus su džihadistais.

Tuo tarpu N.al-Maliki pasirenka karinį sprendimo variantą.

„Aš pažadėjau Dievui, kad tęsiu kovą kartu su ginkluotosiomis pajėgomis ir savanoriais iki galutinio Irako priešų sutriuškinimo“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių