Iranas atmetė siūlymą tikrinti branduolinius objektus

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) šeštadienį atnaujino Ženevoje derybas dėl Teherano branduolinės programos, siekiant iki birželio 30-osios sudaryti istorinę sutartį.

Atnaujino derybas

J.Kerry ir M.J.Zarifas vienu metu atvyko į susitikimo vietą Ženevos viešbutyje ir šypsodamiesi paspaudė vienas kitam rankas.

Paklaustas žurnalisto, ar tikimasi derybas užbaigti iki nustatytos galutinės datos, M.J.Zarifas nusišypsojo ir pasakė: „Mėginsime.“ Tuo tarpu J.Kerry neatsakė.

Preliminarus susitarimas šiuo klausimu buvo sudarytas Ženevoje 2013 metų lapkritį, bet Vašingtonas ir Teheranas dabar gvildena smulkesnes detales istorine galinčioje tapti sutartyje, kuri turėtų apriboti Irano branduolines ambicijas mainais į skaudžių tarptautinių sankcijų atšaukimą.

Tikrinimų galimybę atmetė

Irano derybininkas Abbasas Araghchi (Abasas Aragčis) šeštadienį galiūnėmis pareiškė, kad apie pasiūlymą galutiniame susitarime su pasaulio galiūnėmis numatyti Irano mokslininkų apklausą ir karinių objektų tikrinimą „negali būti nė kalbos“.

„Apie mokslininkų apklausą negali būti nė kalbos, taip pat ir apie karinių objektų tikrinimą“, – sakė A.Araghchi.

Jei Iranas pasirašys branduolinę sutartį su pasaulio galiūnėmis, jis turės sutikti su savo karinių objektų patikrinimu, nurodė JT branduolinės priežiūros vadovas Yukiya Amano (Jukija Amanas).

Šie A.Araghchi komentarai per valstybinę televiziją pareikšti tuo metu, kai Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) su savo kolega JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu) susitiko Ženevoje derinti lig šiol nesutartus klausimus, kad iki birželio 30 dienos galutinio termino būtų pagaliau pasiektas istorinis susitarimas dėl Irano branduolinės programos.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjis) praėjusią savaitę atmetė bet kokią galimybę branduoliniams inspektoriams lankytis kariniuose objektuose ar apklausinėti mokslininkus.

Tuo tarpu J.Zarifas yra sakęs, kad Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties vadinamajame Papildomame protokole, kurį Iranas priėmė, leidžiama „tam tikra prieiga“ prie karinių objektų, bet ne jų tikrinimas.

„Šiaip ar taip mes tęsiame derybas pagal procedūras, apibrėžtas Papildomame protokole. Kol kas nėra ir nebuvo jokio susitarimo“, – sakė ir A.Araghchi.

Protokolas leidžia skubias Irano branduolinių objektų inspekcijas arba, prireikus, taip pat ir karinių objektų. Tačiau Iranas tvirtina, kad tokia prieiga turi būti tiksliau apibrėžta ir įteisinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių