Įsigaliojo naujosios ES duomenų apsaugos taisyklės

  • Teksto dydis:

Penktadienį įsigaliojo naujosios Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos taisyklės, dėl kurių, kaip tvirtina Briuselis, vartotojai nebesijaus „nuogi akvariume“.

Artėjant ES vadinamojo Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) įsigaliojimo dienai, vartotojai pastarosiomis savaitėmis buvo užversti nepageidaujamais e. laiškais ir žinutėmis, nes įmonės suskubo paprašyti jų aiškaus sutikimo leisti tvarkyti jų duomenis.

Nors reglamentas buvo oficialiai patvirtintas prieš dvejus metus, o iki gegužės 25-osios galiojo lengvatinis terminas, skirtas prisitaikymui prie naujų taisyklių, įmonės į naujus reikalavimus reagavo lėtai ir imtis veiksmų suskubo vos ne paskutinę minutę.

Briuselis tvirtina, kad naujosios taisyklės taps pasauliniu žmonių duomenų apsaugos internete etalonu.

„Dėl naujųjų taisyklių europiečiai ir vėl galės kontroliuoti savo duomenis“, – pareiškė už teisingumą atsakinga Europos Komisijos narė Vera Jourova (Vera Jurova).

„Kalbant apie dabartinę padėtį dėl asmens duomenų, žmonės yra tarsi nuogi akvariume“, – pažymėjo ji.

Už griežtų naujų ES duomenų apsaugos taisyklių pažeidimą įmonėms gali būti skirta bauda, kuri gali sudaryti iki 20 mln. eurų arba 4 proc. metinės apyvartos visame pasaulyje.

Aiškus sutikimas

Reglamente nustatytas pagrindinis principas, kad fiziniai asmenys turi aiškiai duoti leidimą naudoti jų duomenis.

Pagal naująjį ES teisės aktą vartotojams taip pat suteikiama „teisė žinoti“, kas tvarko jų duomenis ir kam jie bus naudojami.

Žmonės galės neleisti tvarkyti jų duomenų komerciniais tikslais ir net reikalauti, kad jų duomenys būtų ištrinti, nes turės „teisę būti pamirštam“. Sprendimą dėl vaikų, kol šie nėra pasiekę sutikimo amžiaus – o jį nustatys valstybės narės ir jis turės sudaryti nuo 13 iki 16 metų – priims jų tėvai.

Kad naujos taisyklės yra būtinos, įrodė neseniai kilęs skandalas, kai paaiškėjo, kad JAV ir Didžiosios Britanijos politinių konsultacijų įmonė „Cambridge Analytica“ neteisėtai rinko „Facebook“ naudotojų duomenis, kurie, kaip įtariama, buvo panaudoti per 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją.

Tuomet nutekėjo 87 mln. naudotojų duomenys, tačiau socialinis tinklas „Facebook“ trečiadienį pareiškė neradęs įrodymų, jog „Cambridge Analytica“ buvo parduota kokių nors europiečių duomenų.

„Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas (Markas Cukerbergas) Europos Parlamentą antradienį patikino, kad jo įmonė ne tik „visiškai laikysis“ ES įstatymų, bet ir dosniai investuos į naudotojų apsaugą.

Pasaulinis standartas

Didžiosios platformos, tokios kaip „Facebook“, „WhatsApp“ ir „Twitter“, regis, gerai pasirengė naujosioms taisyklės, tuo tarpu mažesnės įmonės yra išreiškusios susirūpinimą.

Tačiau ES pareigūnai sako, jog iš pradžių daugiausia dėmesio skirs stambioms įmonėms, kurios pagal savo verslo modelį reklamai naudoja gausybę asmeninės informacijos, tad mažesnės įmonės turės daugiau laiko prisitaikyti.

Pasak V. Jourovos, naujosiomis taisyklėmis nustatytas „pasaulinis privatumo apsaugos standartas“.

Daugelis amerikiečių, kurie kadaise kritikavo Europą už tai, kad ši pernelyg skuba reguliuoti internetą – naują pasaulio ekonomikos varomąją jėgą, – dabar mato, kad tokios taisyklės kaip BDAR yra reikalingos, tvirtina ES pareigūnai.

„Manyčiau, kad tam tikra BDAR versija galėtų būti greitai patvirtinta bent Jungtinėse Valstijose“, – agentūrai AFP pareiškė Karnegio Melono universiteto verslo profesorius Paramas Viras Singhas.

„Tam tikro įkvėpimo“ iš Briuselio taip pat semiasi Japonijos, Pietų Korėjos, Indijos ir Tailando vyriausybės, kurios svarsto arba priima panašius įstatymus, pažymėjo ES pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių