Ispanijos premjeras M. Rajoy sieks formuoti dešiniąją vyriausybę

  • Teksto dydis:

Ispanijos premjero pareigas einantis Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) pareiškė sieksiantis, kad jo konservatyvi partija formuotų vyriausybę, laimėjusi daugiau vietų parlamente per sekmadienį įvykusius pakartotinius visuotinius rinkimus, nors jai vis dar stinga mandatų iki daugumos.

M.Rajoy Liaudies partija (PP) buvo pagrindinė laimėtoja per šiuos rinkimus, kurie buvo antri per pastaruosius šešis mėnesius ir buvo surengti tvyrant nerimui po to, kai Didžioji Britanija netikėtai nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Kaip rodo rezultatai, paskelbti suskaičiavus 99,9 proc. balsų, ši partija, pateikianti save kaip stabilumo sergėtoja, laimėjo 137 mandatus 350 vietų parlamente – 14 daugiau, palyginus su gruodį vykusiais rinkimais. PP taip pat pasirodė sėkmingiau negu prognozavo prieš balsavimą atliktos apklausos.

Visos kitos partijos surinko mažiau balsų arba gavo mažiau vietų, o kai kuriais atvejais – ir viena, ir kita.

PP sekėsi geriau negu pernai gruodį, kai partija gavo 123 vietas, bet jai vis tiek reikės sąjungininkų, kad galėtų sudaryti vyriausybę. Ankstesnės jos pastangos užsitikrinti varžovų palaikymą buvo bergždžios, todėl prireikė pakartotinio balsavimo.

Socialistų partija liko antra, kaip ir gruodį, bet gavo tik 85 mandatus ir pasirodė prasčiausiai per Ispanijos naujausių laikų istoriją.

Tuo tarpu griežtai kairioji koalicija „Unidos Podemos“ liko trečia, gavusi 71 vietą, nors prieš balsavimą buvo prognozuojama, kad ji aplenks socialistus ir taps pagrindine kairiojo sparno jėga.

Verslui palanki partija „Ciudadanos“ („Piliečiai“), kaip ir gruodį, liko ketvirta, užsitikrinusi 32 vietas, nors anksčiau turėjo 40 mandatų. Daug šios partijos rinkėjų atsigręžė į PP.

„Mes laimėjom rinkimus; reikalaujam teisės valdyti“, – M.Rajoy pareiškė Madride, kalbėdamas iš aukštos tribūnos savo šalininkams. Minia mojavo mėlynomis vėliavomis ir balsavo „Taip, mes galime“, pavogusi „Podemos“ šūkį.

„Buvo sunku, buvo sudėtinga, buvo komplikuota, bet mes kovojome dėl Ispanijos“, – pridūrė PP lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių