Ispanijos premjeras ragina katalonus balsavimu nušalinti separatistus

  • Teksto dydis:

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) sekmadienį paragino katalonus per pirmalaikius rinkimus, kuriuos jis sušaukė gruodžio 21 dieną, pašalinti separatistus iš regiono parlamento.

Savo konservatyvios Liaudies partijos nariams Barselonoje M. Rajoy sakė: „Mes norime didžiulio aktyvumo, kad būtų pradėtas naujas normalios padėties periodas“.

M. Rajoy Katalonijoje lankosi pirmą kartą po tiesioginio valdymo įvedimo, kuriuo siekė užkirsti kelią regiono atsiskyrimui, kai katalonų parlamentas spalio 27 dieną pritarė nepriklausomybės paskelbimui. M. Rajoy atleido regiono vyriausybę, paleido jo parlamentą ir sušaukė pirmalaikius rinkimus.

Ispanijos konstitucijoje parašyta, kad šalis yra nedaloma.

„Skubiai reikia grįžti prie normalios padėties jausmo Katalonijoje ir (reikia) padaryti tai kuo greičiau, kad sumažėtų socialinė ir ekonominė įtampa, – sakė M. Rajoy. – Separatistų grėsmė yra destruktyvi, liūdna ir skausminga. Separatizmas sukėlė nesaugumą ir netikrumą.“

Apklausos rodo, kad laukia atkaklios separatistų ir regiono pasilikimo Ispanijoje šalininkų varžybos. M. Rajoy partija regione atsilieka nuo kelių kitų partijų, įskaitant verslui palankias Piliečių partiją ir Socialistų partiją, kurios abi nepritaria atsiskyrimui.

Ragina bendroves nebėgti iš Katalonijos

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) sekmadienį paragino verslininkus nesitraukti iš Katalonijos, kai šimtai firmų, paveiktų neaiškios šio krašto ateities, jau iškėlė savo būstines iš Katalonijos.

Per pirmąjį vizitą po tiesioginio valdymo įvedimo Katalonijoje, šio krašto įstatymų leidėjams paskelbus nepriklausomybę, M. Rajoy prašė „visų verslo įstaigų, veikiančių ar veikusių Katalonijoje, nebėgti iš jos“.

Ispanija praėjusį mėnesį atstatydino Katalonijos vyriausybę ir parlamentą bei paskelbė pirmalaikius rinkimus gruodžio 21 dieną.

„Turime atkurti sveiko proto, praktišką, verslią ir dinamišką Kataloniją ...., tiek daug prisidėjusią prie pažangos Ispanijoje ir Europoje“, – kalbėjo M. Rajoy savo Liaudies partijos nariams Barselonoje.

Katalonijos nepriklausomybės krizė pastūmėjo daugiau kaip 2400 firmų perregistruoti savo būstines už šio turtingo šiaurės rytų regiono ribų.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) praėjusį mėnesį perspėjo, kad Katalonijai gresia recesija, jeigu užsitęstų nežinia dėl šio krašto atsiskyrimo.

Šimtai tūkstančių katalonų šeštadienį tiesiog užtvindė Barseloną ir reikalavo kad būtų paleisti į laisvę Ispanijos teismo nurodymu areštuoti jų lyderiai, siekiantys Katalonijos nepriklausomybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Matyt, tos firmos ne į Ispaniją kelias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių