Italija dviejų bankų gelbėjimui išleis iki 17 mlrd. eurų

  • Teksto dydis:

Italija išleis iki 17 mlrd. eurų, kad suskaidytų du nemokius Venecijos bankus, kurie kėlė grėsmę šalies bankų sistemai, sekmadienį paskelbė vyriausybė.

Abiem bankams gresia bankrotas ir Europos institucijos Italiją ragino parengti gelbėjimo planą, pagal kurį geras sunkumų slegiamų „Banca Popolare di Vicenza“ ir „Veneto Banca“ turtas būtų parduotas, o jų blogas turtas būtų perduotas vadinamajam blogajam bankui, kurį iš esmės finansuotų vyriausybė.

Gelbėjant šiuos bankus, Italijos vyriausybę rems didžiausias šalies mažmeninis bankas „Intesa Sanpaolo“, kuris perims gerąjį turtą, kad apsaugotų šių bankų klientus ir kad būtų atleista kuo mažiau bankų darbuotojų.

Europos Komisija (EK) jau pareiškė „pagal ES taisykles pritarusi Italijos priemonėms, kuriomis siekiama palengvinti BPVI ir „Veneto Banca“ likvidavimą pagal nacionalinį nemokumo įstatymą“.

Pasak Italijos finansų ministro Piero Carlo Padoano (Pjero Karlo Padoano), vyriausybė iš karto atidės 4,785 mlrd. eurų, kurie, „Intesa Sanpaolo“ reikalavimu, bus skirti šio banko „kapitalizacijai palaikyti“.

Savo ruožtu „Intesa Sanpaolo“ už perimamą turtą pasiūlė sumokėti simbolinį 1 eurą ir pažadėjo, kad jo dividendų politika nebus keičiama.

„Bendra išteklių, kurie bus panaudoti, suma gali sudaryti iki 17 mlrd. eurų, tačiau tiesioginė kaina valstybei yra šiek tiek didesnė nei 5 mlrd. eurų“, – pareiškė ministras.

„Šis sprendimas leidžia stabilizuoti Venecijos ekonomiką ir apsaugoti ekonominį Venecijos bankų aktyvumą“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu vietos žiniasklaida skelbia, kad „blogas“ bankas Italijos mokesčių mokėtojams gali atsieiti maždaug 10 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: ItalijaItalijos bankai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
NE bankus reikia gelbėti, o bankininkus į kalėjimus SODINT.

vartotojas

vartotojas portretas
įdomus fenomenas, bankai daro biznį, plėšia palūkanas, o po to, dar turim juos ir gelbėti, vėl mokėti jiems. kai žmogus bankrutuoja, tai jo niekas negelbėja, ir neduoda pinigų jam
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių