Italija grasina uždaryti uostus migrantus gelbėjančių organizacijų laivams

  • Teksto dydis:

Italija trečiadienį pagrasino nebeleisti į savo uostus pagalbos organizacijų laivų, prie Libijos krantų gelbėjančių migrantus.

Šis įspėjimas paskelbtas Italijai susidūrus su didžiausiu šiais metais išgelbėtų migrantų skaičiumi.

Italijos ambasadorius Europos Sąjungoje Maurizio Massari (Mauricijus Masaris) iškėlė šį klausimą susitikime su ES migracijos reikalų komisaru Dimitriu Avramopulu (Dimitris Avramopoulos).

Tuo metu pusė tuzino skirtingų laivų Italijoje išlaipino daugiau nei 10 tūkst. pastarosiomis dienomis išgelbėtų migrantų.

„Italija yra teisi, kad padėtis, susijusi su maršrutu per Viduržemio jūros regiono centrinę dalį yra netinkama“, – sakė eurokomisaras ir pridūrė, kad kitos Bendrijos narės laikosi tokios pat nuomonės.

Pasak jo, blokas yra pasirengęs padidinti finansinę paramą Italijai, kad padėtų jai tvarkytis su migrantų srautais.

Tuo tarpu pati Italija rimtai svarsto galimybę uždrausti gelbėjimo laivams, plaukiojantiems su kitų šalių vėliavomis, išlaipinti migrantus Italijos uostuose. Šis draudimas nebūtų taikomas Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) gelbėjimo operacijoje dalyvaujantiems laivams, sakė pareigūnai.

Tai labiausiai paliestų Europoje veikiančių humanitarinių organizacijų gelbėjimo laivus, kurie pastaruosius metus plaukioja palei Libijos pakrantę ir gelbėja migrantus.

Kai kurias iš tų grupių Italijos prokurorai kaltina susimokius su neteisėtu žmonių gabenimų užsiimančiais kontrabandininkais iš Libijos.

Vien trečiadienį į Italijos uostus atplaukė Maltos humanitarinės pagalbos organizacijos MOAS ir organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF), taip pat FRONTEX laivai, atgabenę daugiau nei 10 tūkst. pastarosiomis dienomis išgelbėtų migrantų.

„Ankstesniais metais kontrabandininkai dažnai vienu metu išplukdydavo labai daug valčių. Tačiau šįmet stebime rekordinius mastus“, – sakė FRONTEX direktorius Fabrice'as Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Italijos pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad ketvirtadienį į Sicilijos ir žemyninės Italijos uostus FRONTEX ir pagalbos organizacijų laivais turėtų būti atgabenti mažiausiai 2 400 migrantų.

Jei Italija įvykdys savo grasinimą uždaryti uostus, FRONTEX operacijų tai nepaveiks, nes jos vykdomos vadovaujantis tarptautine teise.

Tačiau eurokomisaro D.Avramopulo biuras pabrėžė, kad jei Italija ketina keisti savo politiką pagalbos organizacijų atžvilgiu, tai turi būti iš anksto aptarta, kad jos turėtų pakankamai laiko pasirengti permainoms.

Europos Komisija prisidės prie diskusijų ir yra pasirengusi pateikti gaires dėl migrantų išlaipinimo, nurodė biuras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

super

super portretas
laikas suprasti ,tas srautas nesibaigs ,tik dides ,nes jie dauginas kaip triusiai ,o dirbt nenori, geriau jau metytu jiems kandonus ir duona is lektuvu ir lai sedi savo afrike

...

... portretas
"Ištraukėt iš jūros? - tai ir gabenkit prie jų gimtų krantų".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių