Įtampa tarp Maskvos ir Vašingtono: sugautas rusų šnipas

  • Teksto dydis:

JAV federaliniai agentai pirmadienį Niujorke suėmė įtariamą Rusijos šnipą, kuris kaltinamas mėginęs verbuoti šaltinius ir rinkti ekonominę žvalgybinę informaciją, dirbdamas bankininku Manhatane, pranešė pareigūnai.

JAV prokurorai įvardijo numanomą slaptą žvalgybos agentą kaip 39 metų Jevgenijų Buriakovą. Jis pirmadienį stojo prieš teisėją Sarah Netburn (Sarą Netbern) Manhatano federaliniame teisme, nurodė vienas teismo pareigūnas.

Prokurorai sako, kad J.Buriakovui vykdyti šnipinėjimą padėjo kiti rusų šnipai – 40-metis Igoris Sporyševas ir 27 metų Viktoras Podobnas, dirbę Rusijos prekybos ir Jungtinių Tautų misijose Niujorke.

I.Sporyševas ir V.Podobnas turėjo diplomatinį imunitetą, todėl nebuvo suimti, ir jau yra išvykę iš Jungtinių Valstijų. Jiems kaltinimai buvo pareikšti už akių, nurodė pareigūnai.

J.Buriakovo sulaikymas tikriausiai dar labiau padidins įtampą santykiuose tarp Maskvos ir Vašingtono, kurie dėl krizių Ukrainoje ir Sirijoje dabar yra pašliję labiausiai nuo Šaltojo karo laikų.

JAV prokurorai teigia, kad J.Buriakovas 2012 metais pradėjo dirbti kaip Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) slaptasis agentas, apsimesdamas vieno Rusijos banko padalinio Manhatane darbuotoju.

Šis Rusijos šnipo demaskavimas buvo pirmasis po to, kai 10 slaptųjų agentų, įskaitant Aną Čapman, buvo suimti Niujorko apylinkėse 2010 metais. Jie pripažino savo kaltę ir buvo perduoti Rusijai per apsikeitimą sučiuptais agentais.


Šiame straipsnyje: ftbŠnipasRusijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

argi naujiena

argi naujiena portretas
tais ruskių šnipais pridergtas visas pasaulis, o dabar - JAV ir Lietuva.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių