Izraelio ekspremjeras už korupciją kalės aštuonis mėnesius

  • Teksto dydis:

Jeruzalės apygardos teismas pirmadienį skyrė aštuonis mėnesius kalėjimo buvusiam vyriausybės vadovui Ehudui Olmertui, kuris kovą buvo pripažintas kaltu dėl korupcijos, pranešė Izraelio žiniasklaida.

E.Olmerto, kuris Izraelio premjeru buvo 2006-2009 metais, advokatai iš karto paskelbė, kad skųs šį nuosprendį.

69 metų ekspremjerui kitoje korupcijos byloje jau anksčiau buvo skirti šešeri metai kalėjimo. Šis nuosprendis taip pat buvo apskųstas ir šiuo metu dėl jo vyksta apeliacinis procesas Aukščiausiame teisme.

E.Olmertas visuomet tvirtino, jog yra nekaltas, o jam metamus kaltinimus vadino „brutalia, nuožmia raganų medžiokle“.

Šie teismo procesai žymi dramatišką nuopuolį galantiškajam E.Olmertui, kuris prie Izraelio vyriausybės vairo stojo, kai jo pirmtaką ir mentorių Arielį Sharoną (Arielį Šaroną) po rimto insulto ištiko koma.

A.Sharonas pernai sausį mirė, taip ir neatsigavęs iš komos.

Iš pradžių E.Olmertas šioje byloje 2012 metais buvo išteisintas dėl sukčiavimo ir korupcijos - teismas pripažino jį kaltu dėl piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir skyrė 19 tūkst. dolerių baudą bei lygtinę kalėjimo bausmę.

Tačiau teisme nagrinėjant kitą dėl korupcijos E.Olmertui iškeltą bylą paaiškėjo naujų faktų ir prokurorai vėl pareiškė jam kaltinimus.

Buvusi E.Olmerto sekretorė ir patikėtinė Shula Zaken (Šula Zaken) mainais į švelnesnę bausmę pateikė teismui slapta darytus savo pokalbių su ekspremjeru garso įrašus.

Juose girdėti, kaip E.Olmertas kalba apie dešimtis tūkstančių dolerių, kuriuos gavo iš verslininko Morriso Talansky (Moriso Talanskio), kai 2003-2006 metais dirbo pramonės ir prekybos ministru.

Kai pernai gegužę teismas E.Olmertui skyrė šešerius metus kalėjimo, jis tapo pirmuoju už korupciją nuteistu Izraelio ekspremjeru.

Po dvejus metus trukusio teismo proceso E.Olmertas buvo nuteistas už tai, kad 1993-2006 metais užimdamas Jeruzalės mero postą paėmė 560 tūkst. šekelių (129 tūkst. eurų) kyšių iš didžiulio gyvenamojo komplekso „Holyland“ vystytojų už pagalbą įveikiant įvairias teisines ir planavimo kliūtis.

Šis aukštai iškilęs kompleksas, kuris dominuoja miesto panoramoje, laikomas didele dėme kraštovaizdyje ir daugelio yra vadinamas aukšto rango pareigūnų korupcijos simboliu.

E.Olmertas atsistatydino 2008 metų rugsėjį, policijai rekomendavus apkaltinti jį kyšininkavimu, tačiau premjero pareigas ėjo iki 2009-ųjų kovo, kai buvo prisaikdintas dabartinis vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių