Izraelis bando įtikinti Europos lyderius dėl Irano

Izraelio premjeras tęsia kelionę po Europą. Jis susitinka su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May. Lyderiai aptars Irano klausimą, o Benjaminas Netanyahu sieks įtikinti griežtinti pozicijas dėl Irano. Teheranas pranešė, kad didins urano sodrinimo pajėgumus, o tai kelia nerimą daugeliui regiono šalių.

Izraelio premjeras, prieš išvykdamas į Europą, pareiškė, kad su Europos lyderiais aptars du dalykus – Iraną ir Iraną.

Atvykęs į Vokietiją, Izraelio premjeras paragino laikytis griežtos pozicijos Irano atžvilgiu. Europos lyderiai šį kartą sutinka, kad Irano grėsmė išlieka, sutinka ir su pagrindiniu tikslu – neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų. Tiesa, lyderiai nesutaria, kaip tą tikslą pasiekti. B. Netanyahu perspėjo kanclerę Angelą Merkel, kad nesuvaldžius Irano ir kilus konfliktui, gresia nauja pabėgėlių krizė.

„Tai sukels dar vieną religinį karą, šį kartą – religinį karą Sirijoje. To padarinys bus daugybė daugybė pabėgėlių ir suprantate, kur būtent jie vyks“, – gąsdino Izraelio premjeras.

Iranas informavo Tarptautinę atominės energetikos agentūrą, kad didins sodrinamo urano kiekį, tačiau sako tai darysiąs remdamasis branduolinės programos sutartimi. Jungtinėms Valstijoms pasitraukus iš šios sutarties ir įvedus griežtas ekonomines sankcijas, Irano aukščiausias lyderis perspėjo europiečius. 

„Irano žmonės ir Irano vyriausybė netoleruos kentėjimo ir nuo sankcijų, ir nuo branduolinės programos apribojimų. To niekada nebus“, – perspėjo Irano aukščiausiasis lyderis.

Izraelis sako, kad tai Irano lyderiai panikuoja.

„Irano aukščiausiojo lyderio Ali Khamenei pareiškimai, kad didins sodrinamo urano kiekį, yra pirmas isterijos ir masinės panikos ženklas Irano vadovybėje“, – sako Izraelio gynybos ministras Avigdoras Liebermanas.

Trečadienį, paskutinę vizito Europoje dieną, Izraelio premjeras susitiks su Th. May. B. Netanyahu sieks įtikinti Londoną, kad pasitrauktų iš Irano branduolinės programos sutarties ir perduos žvalgybos duomenis apie neva Irano norą pasigaminti branduolinį ginklą. Šią žvalgybos informaciją B. Netanyahu perdavė ir A. Merkel bei Emmanueliui Macronui.

„Prieš dvi dienas Ajatola Ali Khamenei, Irano lyderis, pareiškė, kad nori sunaikinti Izraelio valstybę. Antradienį jis teigė, kad tai padarys didindamas sodrinimą, kad pasigamintų branduolinių ginklų arsenalą. Mūsų tai nestebina. Neleisime Iranui įgyti branduolinio ginklo“, – pabrėžė Izraelio premjeras.

Po susitikimo su E. Macronu B. Netanyahu pareiškė, kad, jo manymu, didžiausia grėsmė pasauliui yra branduoliniai ginklai tokių režimų kaip Iranas rankose. Tikslas aiškus – neleisti turėti branduolinių ginklų. Lieka klausimas, ar to tikslo sieks drauge ar po vieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O Irano lyderis turi teisę keliaut po Pasaulį ir aiškint apie Izraelio keliamą grėsmę visam Pasauliui?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių