Izraelyje atidaryta pirmoji bendra su JAV karinė bazė

  • Teksto dydis:

Izraelis pirmadienį atidarė savo pirmąją bendrą su JAV priešraketinės gynybos bazę, pranešė vienas aukšto rangos žydų valstybės oro pajėgų karininkas.

Apie naujojo komplekso, esančio neįvardytoje vietovėje Izraelio pietuose, atidarymą buvo paskelbta Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui) ruošiantis susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

„Kartu su mūsų partneriais iš Jungtinių Valstijų armijos inauguravome amerikiečių bazę – pirmąkart Izraelyje“, – žurnalistams sakė Izraelio priešraketinės gynybos vadas brigados generolas Tzvika Heimowitzas (Cvika Heimovicas).

„Amerikos vėliava nuolat bus iškelta virš JAV armijos bazės, esančios vienoje iš mūsų bazių“, – pridūrė jis.

Pasak Tz.Heimowitzo, ši bazė yra ne tiesioginis atsakas į kokį nors incidentą arba betarpišką grėsmę, o veikiau projektas, apjungiantis „pamokas, išmoktas“ per 2014 metų karą Gazos Ruože ir žvalgybos duomenimis pagrįstą ateities pavojų analizę.

„Aplink mus esama daug priešų – tiek arti, tiek toli“, – aiškino kariškis.

Kadenciją baigiantis Izraelio oro pajėgų vadas birželį perspėjo kaimynines valstybes, kad žydų valstybė yra susikūrusi „neįsivaizduojamus“ karinius pajėgumus.

Rugsėjo 7-ąją Sirijos kariuomenė apkaltino Izraelio aviaciją atakavus jos pozicijas. Pasak stebėtojų, du žmonės žuvo per tą antskrydį, esą nutaikytą prieš numanomą Damasko režimo cheminių ginklų gamybos vietą.

Izraelis nepatvirtino surengęs tą ataką ir netiesiogiai perspėjo Siriją bei Iraną, kad netoleruos jokio „šiitų koridoriaus nuo Teherano iki Damasko“.

Izraelis kaltina Iraną statant Sirijoje ir Libane „tiksliai nutaikomų raketų“ gamybos įmones. Prognozuojama, kad B.Netanyahu kalbėdamasis su D.Trumpu dar kartą pabrėš šiuos klausimus.

Žydų valstybė iš Jungtinių Valstijų įsigijo 50 sunkiai susekamų naikintuvų F-35.

Izraelis turi modernių priešraketinės gynybos sistemų, tokių kaip mažo nuotolio kompleksai „Iron Dome“ („Geležinis kupolas“), sėkmingai numušantys raketas, leidžiamas iš Sirijos, Libano, neramaus Egipto Sinajaus regiono ir Gazos Ruožo.

Be to, šalis turi vidutinio nuotolio sistemų „David's Sling“ (Dovydo laidynė) ir „Arrow“ (Strėlė), galinčių atremti iš toliau paleidžiamas raketas.

Tz.Heimowitzas nekomentavo, koks bus konkretus naujosios bendros bazės vaidmuo, bet sakė, kad ten bus „kelios dešimtys“ JAV kariškių ir kad kompleksui vadovaus Izraelis.

„Tai nėra kokių nors pratybų arba manevrų dalis, – sakė generolas. – Šis buvimas yra dalis Izraelio ir JAV bendrų pastangų stiprinti gynybą.“


Šiame straipsnyje: IzraelisJAVkarinė bazė

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
trampa rinko mosad su kgb pagalba
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių