J. Stoltenbergas apžiūrėjo Rumunijoje įrengtą NATO štabą

Rumunijoje apsilankė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kuris apžiūrėjo, kaip rumunai įrengė vieną iš šešių NATO štabų, kurie netrukus bus pasiruošę priimti ir koordinuoti Aljanso greitąsias pajėgas. Tokį štabą turės ir Lietuva.

Vėliau J. Stoltenbergas kartu su prezidentu Klausu Iohanniu pasodino medelį, kad štabas gyvuotų tvariai.

Šiame pastate dirbs 42 NATO pareigūnai, iš kurių penkiolika – sąjungininkai iš užsienio. Centrui, kitaip nei Lietuvoje, vadovaus vietinis – rumunas. Lietuvos štabui vadovaus danas.

Vadinamieji NATO pajėgų integracijos štabai šešiose rytinėse sąjungininkėse pagal Aljanso viršūnių sumanymą pernai Velse įdarbins keliasdešimt kariškių. Jie galės sklandžiai priimti bei koordinuoti greitojo reagavimo pajėgas. Ypač penkių tūkstančių priešakinį būrį, kuris operacijoms bus visiškai pasirengęs nuo ateinančių metų pradžios, už jį pirmoji atsakinga Ispanija. Šių metų būrio prototipą prižiūri Vokietija, Nyderlandai ir Norvegija.

„Šis mažas štabas yra labai didelio plano dalis. Plano, kuris labiausiai nuo Šaltojo karo pabaigos stiprina kolektyvinę gynybą. Iš viso rytinėse sąjungininkėse bus šeši štabai – Rumunijoje, Bulgarijoje, Lenkijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje“, – teigia NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas.

Šešiuose NATO štabuose dirbantys kariai galės staigiai pasikviesti ne tik budintį būrį, bet ir budėjusį prieš metus bei besiruošiantį budėti kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių