Japonija: JAV ir Pietų Korėjos pratybos yra „gyvybiškai svarbios“

  • Teksto dydis:

JAV karinės pratybos su Pietų Korėja ir Vašingtono karių buvimas yra „gyvybiškai svarbu“ regiono saugumui, trečiadienį pareiškė Japonija, sunerimusi dėl Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pažado nutraukti šiuos manevrus.

„Tos pratybos ir Pietų Korėjoje dislokuota JAV kariuomenė turi gyvybiškai svarbų vaidmenį Rytų Azijos saugumui“, – pareiškė Japonijos gynybos ministras Itsunori Onodera (Icunoris Onodera), paprašytas pakomentuoti netikėtą D. Trumpo pareiškimą.

„Tikiuosi, dėl to sutars ir Japonija bei JAV arba Japonija, JAV bei Pietų Korėja“, – sakė ministras žurnalistams.

D. Trumpas antradienį pribloškė stebėtojus, kai po susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) pareiškė, kad reguliarios JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos nevyks, kol Vašingtonas derėsis su Pchenjanu.

„Sustabdysime karines pratybas – tai sutaupys mums daugybę pinigų – nebent pamatysime, kad būsimos derybos (su Pchenjanu) nevyksta, kaip kad turėtų vykti“, – sakė JAV vadovas.

„Be to, manau, jos yra labai provokuojančios“, – pridūrė jis.

D. Trumpas taip pat pareiškė, kad „kažkuriuo metu“ norėtų patraukti JAV karius iš Pietų Korėjos, tačiau nenurodė, kada tai galėtų įvykti.

Saugumo ekspertai perspėja, kad JAV pajėgų sumažinimas Rytų Azijoje pakeis regione jėgų balansą, nes Kinija sparčiai stiprina savo kariuomenę.

I. Onodera pabrėžė, kad Japonijos politika šiuo klausimu po vakarykščio D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo nepasikeitė.

„Mūsų politika daryti spaudimą (Šiaurės Korėjai) nepasikeitė“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Tokijas iš Pchenjano nori konkrečių veiksmų dėl jo branduolinės ir raketų programos bei prieš kelis dešimtmečius Šiaurės Korėjos pagrobtų japonų problemos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių