Japonija nusivylusi dėl Xi Jinpingo kalbos Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinėse

  • Teksto dydis:

Japonija ketvirtadienį pareiškė esanti „nusivylusi“, nes nepastebėjo jokių susitaikymo ženklų Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) kalboje, pasakytoje minint Tokijo pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines, kai Pekinas demonstravo savo didėjančią galią, surengęs didžiulį karinį paradą.

„Tokijas prašė Pekino užtikrinti, kad tas renginys nebūtų itin antijaponiškas, o veikiau apimtų Japonijos ir Kinijos suartėjimo elementus“, – vyriausybės vyriausiasis atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) sakė žurnalistams.

„Nuvilia tai, kad tokių elementų nebuvo šiandieninėje prezidento Xi Jinpingo kalboje“, – pridūrė jis.

Y.Suga taip pat kritikavo Kinijos didinamas išlaidas ginkluotosioms pajėgoms ir dar kartą išsakė Tokijo prieštaravimą dėl Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) dalyvavimo tose kruopščiai surežisuotose iškilmėse Pekine.

„Japonijos vyriausybė seniai ragino Pekiną padidinti skaidrumą dėl Kinijos karinės galios“, – sakė jis.

Vyriausybės atstovas aiškino, kad Ban Ki-moono dalyvavimas tame parade buvo „nuviliantis“, nes Japonija „reikalavo, kad Jungtinės Tautos išlaikytų neutralią poziciją“.

Savo kalboje per tą paradą Xi Jinpingas gyrė savo šalį kaip vieną iš galingųjų šalių ir jėgą, padedančią palaikyti taiką pasaulyje.

„Nepalaužiama Kinijos liaudis narsiai kovojo ir galiausiai laimėjo visišką pergalę prieš japonų militaristinius agresorius, tokiu būdu išsaugodami 5 000 metų senumo Kinijos civilizaciją ir apgindami taiką“, – pareiškė prezidentas.

Jis nusakė tą aštuonerius metus trukusį konfliktą kaip „lemiamą mūšį tarp teisingumo ir blogio, tarp šviesos ir tamsos“ ir pridūrė, kad jo šalies „visiška pergalė“ prieš japonų invaziją „atkūrė Kinijos kaip didžiosios valstybės statusą pasaulyje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
o ko jie nori tie japoskos tiek kinu iszude dar tikisi palankumo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių