Japonijos imperatorius pasakė savo paskutinę naujametinę kalbą

  • Teksto dydis:

Japonijos imperatorius Akihito (Akihitas) trečiadienį skelbia paskutinį savo tradicinį naujametinį sveikinimą prieš šiais metais numatomą sosto perleidimą savo įpėdiniui ir dešimtims tūkstančių susirinkusių žmonių pasakė, kad meldžiasi už taiką.

Imperatoriškieji rūmai pranešė, jog vien trečiadienio rytą į imperatoriaus rezidenciją buvo susirinkę daugiau kaip 72 tūkst. žmonių. Vėliau trečiadienį laukiama dar daugiau lankytojų.

85 metų imperatorius balandžio 30 dieną atsisakys sosto ir taps pirmuoju per maždaug du šimtmečius tai padariusiu Japonijos monarchu. Jo valdymas truko tris dešimtmečius.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad švenčiu Naujuosius metus drauge su jumis, po giedru dangumi“, – pasakė jis susirinkusiesiems, kurių daugelis mojavo Japonijos vėliavomis ir šaukė „Banzai“ („Tegyvuoja“).

„Meldžiuosi už mūsų šalies ir pasaulio žmonių taiką ir laimę“, – pridūrė švelniu balsu kalbantis Akihito, šalia stovint imperatorienei Michiko (Mičiko) ir kitiems šeimos nariams.

Trumpą naujametinį sveikinimą imperatorius pasako kiekvienais metais. Trečiadienį jis turėtų pasirodyti iš viso penkis kartus, kad pasveikintų kuo daugiau žmonių.

Kai kas rytą susirinkusioje minioje šaukė „Labai ačiū“, kai imperatorius mojo žmonėms. Kiti giedojo šalies himną. Viena moteris iš priekinės eilės žvelgdama aukštyn į balkoną verkė.

Akihito 2016 metais šokiravo šalį užsiminęs apie savo troškimą pasitraukti, priežastimis nurodydamas garbų amžių ir sveikatos problemas.

Kitą dieną po to, kai Akihito pasitrauks, į Chrizantemų sostą įžengs jo vyriausiasis sūnus Naruhito (Naruhitas), pratęsiantis seniausios pasaulyje imperatoriškosios šeimos valdymą.

Imperatoriaus statusas Japonijoje yra opus klausimas, turint omenyje šalies XX amžiaus istoriją – karą, kariautą Akihito tėvo Hirohito vardu.

Akihito mielai ėmėsi modernesnio valstybės simbolio vaidmens, kuris buvo primestas po Antrojo pasaulinio karo. Ankstesni imperatoriai, įskaitant 1989 metais mirusį Hirohito, būdavo laikomi pusiau dieviškais asmenimis.

Praėjusį mėnesį minėdamas savo 85-ąjį gimtadienį Akihito pasakė retą emocingą kalbą, kurioje paminėjo „nesuskaičiuojamą daugybę“ kare prarastų gyvybių.

„Mane labai guodžia, kad „Heisei“ (jo valdymo) era artėja prie pabaigos be karo Japonijoje," – per rūmuose surengtą spaudos konferenciją iš susijaudinimo virpančiu balsu sakė monarchas.

Imperatorius savo kalbomis ir kelionėmis naudodavosi tvirtoms pacifistinėms pažiūroms pareikšti. Akihito įsitikinimai yra akivaizdus kontrastas agresyviam Japonijos ekspansionizmui jo tėvo valdymo metais.

Akihito taip pat stengėsi priartinti imperatoriškąją šeimą prie žmonių ir dažnai lankydavo nepasiturinčiuosius bei šeimas, nukentėjusias nuo stichinių nelaimių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių