Japonijos premjeras atvyko į Estiją ir tęs kelionę į Latviją bei Lietuvą

  • Teksto dydis:

Japonijos vyriausybės vadovas penktadienį lėktuvu atskrido į Estiją, pirmąją stotelę kelionėje po Baltijos ir kitas Europos šalis, siekdamas sutelkti paramą griežtai Tokijo pozicijai dėl Šiaurės Korėjos.

Nors artėjant žiemos olimpinėms žaidynėms Pietų Korėjoje įtampa dėl Pchenjano kiek atlėgo, premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) ragina „maksimaliai didinti“ spaudimą Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinės ir raketų programų.

Estijos sostinėje Taline Sh. Abe susitinkas su prezidente Kersti Kaljulaid ir ministru pirmininku Juriu Ratu; ketinta svarstyti dvišalį bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje ir pasirašyti atitinkamą susitarimą; ši tema skaitmeninimo pirmūnei Estijai itin svarbi, nes ji prieš dešimtmetį patyrė vieną didžiausių kibernetinių atakų.

Japonijos premjeras per šią kelionę dar aplankys Latviją, Lietuvą, Bulgariją, Serbiją ir Rumuniją. Šis apsilankymas yra pirmasis pareigas einančio Japonijos lyderio vizitas šiose valstybėse.

„Noriu patvirtinti mūsų bendradarbiavimą sprendžiant Šiaurės Korėjos ir kitas skubaus dėmesio reikalaujančias problemas, su kuriomis susiduria tarptautinė bendrija“, – sakė premjeras prieš kelionę žurnalistams.

Sh. Abe, šioje kelionėje susitiksiantis su visų šešių valstybių vadovais, taip pat pažymėjo, kad verslo ryšiams vystyti jį lydės daugiau nei 30 bendrovių atstovai.

„Sh. Abės vizitas akivaizdžiai pažymi naują Estijos ir Japonijos santykių lygį, – sakė Estijos premjeras J. Ratas prieš vizitą. – Esu įsitikinęs, kad tai bus geras katalizatorius ekonominiam mūsų dviejų šalių bendradarbiavimui“.

Japonija siekia stiprinti savo pozicijas regione, su kuriuo savo ryšius plečia ir Kinija.

Visos šešios šalys, kurias aplankys Sh. Abe, priklauso 16-os Vidurio ir Rytų Europos valstybių grupei, kuri kasmet rengia viršūnių susitikimą su Kinija.

Kinija aktyviai propaguoja savo trilijono JAV dolerių vertės iniciatyvą „Viena juosta, vienas kelias“. Pagal ją numatoma tarp Azijos ir Europos bei Afrikos atkurti senovinius prekybos kelius su milžinišku geležinkelių ir jūrų kelių tinklu.

Šeštadienį Japonijos premjeras Rygoje susitiks su Latvijos ministru pirmininku Mariu Kučinskiu, su kuriuo aptars dvišalius santykius, ekonominį bendradarbiavimą, Japonijos ryšius su Europos Sąjunga bei regioninius klausimus.

Baigęs vizitą Latvijoje, dar šeštadienį Sh. Abe atvyks į Lietuvą.

Vilniuje jis susitiks su Lietuvos vadovais ir Kaune pagerbs žydus gelbėjusio diplomato Chiune Sugihara (Čiunės Sugiharos) atminimą.

Sh. Abe į Japoniją sugrįš trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ieško kam galėtų savo persenusį A-reaktorių iškišt?..

idomu

idomu portretas
kokia ir kieno saskaita ar ne vel sodros /pensininku/ saskaita?.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių