JAV atkūrė Šaltojo karo laikų karinio laivyno padalinį

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgos penktadienį oficialiai atkūrė svarbų vaidmenį per Šaltąjį karą atlikusį laivyno padalinį, panaikintą 2011 metais, bet dabar grąžinamą padidėjus įtampai su Rusija.

Gegužę Karinės jūrų pajėgos paskelbė atkursiančios 2-ąjį laivyną, per Šaltąjį karą vykdžiusį operacijas Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje ir palaikiusį JAV pajėgas Viduržemio jūroje.

1950 metais įkurtas padalinys buvo panaikintas siekiant sutaupyti lėšų, kai įtampa su Maskva buvo sumažėjusi.

Jis atliko svarbų vaidmenį per 1962 metų Kubos raketų krizę: 2-ojo laivyno laivai buvo pasiųsti užtikrinti komunistų valdomos salos blokados, kad į ją negalėtų atplaukti sovietų laivai.

Šis laivynas bus atsakingas už karines jūrų pajėgas, veikiančias JAV Rytų pakrantėje ir Šiaurės Atlante.

„Tai yra Jungtinių Valstijų ir JAV Karinių jūrų pajėgų dinamiškas atsakas į dinamišką saugumo aplinką“, – karinių jūrų pajėgų operacijų vadas admirolas Johnas Richardsonas (Džonas Ričardsonas) sakė per ceremoniją lėktuvnešyje „USS George H.W. Bush“.

„2-asis laivynas bus mūsų ieties smaigalys... Atlante, užtikrinant Amerikos pranašumą jūroje, leisiantį palaikyti mūsų saugumą, įtaką ir klestėjimą visame pasaulyje“, – pridūrė admirolas.

Pagal JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldos Trampo) administracijos nacionalinę gynybos strategiją, pagrindiniais grėsmės Amerikai šaltiniais laikoma Kinija ir Rusija. Vašingtonas atkreipia dėmesį į šių valstybių vis ryžtingesnius veiksmus ir pastangas pasigaminti naujų ginklų, tokių kaip hipergarsinės raketos ir modernios torpedos.

Rusijos laivai ir lėktuvai pastaraisiais mėnesiais ne kartą buvo stebimi Šiaurės Atlante netoli JAV sąjunginių NATO šalių, tarp jų Didžiosios Britanijos, oro erdvės ir teritorinių vandenų.

NATO karinio laivyno pareigūnai praeitų metų pabaigoje taip pat pranešė, kad Rusijos povandeniniai laivai tyrinėjo povandeninius duomenų kabelius Atlanto vandenyno šiaurinėje dalyje.

Be to, JAV kariuomenė oficialiai aktyvavo naują savo štabą, atsakingą už pajėgų modernizavimą ir pasiruošimą atremti naujų tipų ginkluotę, kuriamą Rusijos ir Kinijos.

Sausumos pajėgų ateities išteklių štabas įsikūrė Ostino mieste Teksaso valstijoje. Jam vadovaus keturių žvaigždučių generolas; padalinyje dirbs apie 500 civilių ir kariškių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių