JAV atmetė Šiaurės Korėjos pasiūlymą dėl kibernetinės atakos tyrimo

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos atmetė Šiaurės Korėjos raginimą bendrai tirti įsilaužimą į „Sony Pictures“ kompiuterius ir nori, kad Kinija padėtų blokuoti kibernetines atakas iš Pchenjano.

Vašingtonas kaltina Šiaurės Korėją „Sony“ kibernetinio saugumo pažeidimu, dėl kurio buvo paviešinti nesmagią padėtį sudarę elektroniniai laiškai, o kompanijos vadovai turėjo atšaukti filmo „Interviu“ (The Interview) išleidimą.

Tas beprotiškas filmas, kuris turėjo būti pradėtas rodyti Kalėdų dieną, pasakoja išgalvotą istoriją apie CŽV sąmokslą nužudyti Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong-Uną (Kim Čen Uną). Juosta papiktino šią uždarą valstybę.

Pchenjanas ne kartą neigė, kad yra atsakingas už minimą praėjusio mėnesio kibernetinę ataką, per kurią taip pat buvo nutekinti scenarijai, o šeštadienį paragino atlikti bendrą su JAV tyrimą.

Tačiau JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Markas Strohas sakė: „Jei Šiaurės Korėjos vyriausybė nori padėti, jie gali pripažinti savo kaltumą ir kompensuoti „Sony“ nuostolius, kuriuos padarė ši ataka“.

JAV administracijos aukšto rango pareigūnas AFP sakė, kad Vašingtonas paprašė Pekino – Pchenjano artimiausio sąjungininko – pagalbos blokuojant tolesnes kibernetines atakas.

Pasak to pareigūno, per diskusijas dėl interneto saugumo ir JAV, ir Kinija „išreiškė nuomonę, kad niokojamų atakų vykdymas kibernetinėje erdvėje neatitinka deramo kibernetinio elgesio normų“.

„Sony“ teisino savo sprendimą atšaukti „Interviu“ išleidimą po to, kai anoniminiai programišiai, grasindami kino teatrams, kurie rodys tą filmą, priminė 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas. Kino teatrai tada paskelbė, kad šios juostos nerodys.

Grasinimas buvo paskelbtas po lapkričio 24-osios atakos, už kurią atsakomybę prisiėmė grupė, pasivadinusi „Taikos sergėtojais“ (Guardians of Peace, GOP), ir po kurios buvo paskelbti duomenys apie darbuotojų atlyginimus bei sveikatą.

FTB apkaltino Šiaurės Korėją ir sakė, kad programišiai pasinaudodami kenkėjiška programa įsilaužė į studiją ir išvedė iš rikiuotės tūkstančius „Sony Pictures“ kompiuterių, priversdami kompaniją išjungti visą savo tinklą.

Penktadienį JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė: „Galime patvirtinti, kad Šiaurės Korėja užsiėmė šia ataka. Mes reaguosime. Mes reaguosime proporcingai ir reaguosime ten, tada ir taip, kaip pasirinksime“.

Pchenjane Užsienio reikalų ministerijos atstovas šeštadienį šiuos kaltinimus neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių