JAV buvo išsiuntusi į Australiją gyvybingų juodligės sukėlėjų

  • Teksto dydis:

JAV institucijos, tiriančios incidentą, kai viena karinė laboratorija išsiuntė gyvybingų juodligės sukėlėjų, nustatė, kad dar viena tų mirtinai pavojingų bakterijų siunta buvo išplatinta 2008 metais ir kad dalis mėginių buvo išsiųsti į Australiją, penktadienį pranešė pareigūnai.

Ši žinia tikriausiai rodo, kad susidurta su platesne problema tvarkant juodligės bakterijų mėginius vienoje JAV armijos laboratorijoje Jutos valstijoje, kur taikytas apšvitinimas, kaip manyta, patikimai inaktyvuoja tų mikroorganizmų sporas.

Kariuomenės ir sveikatos apsaugos pareigūnai pradėjo tyrimą, kai viena komercinė laboratorija Merilande praeitą savaitę nustatė, kad siuntoje, gautoje iš armijos laboratorijos Dagvėjaus poligone netoli Solt Leik Sičio, buvo gyvybingų juodligės sukėlėjų.

Pentagonas ketvirtadienį pripažino, kad mažiausiai 18 vyriausybės, universitetų ir komercinių laboratorijų gavo potencialiai gyvybingų juodligės bakterijų sporų siuntas iš mėginio, kuris buvo apšvitintas 2014 metų kovą.

To mėginio siuntos buvo paskirstytos įvairios tyrimų laboratorijoms devyniose valstijose, taip pat Pietų Korėjoje esančiai Osano karinei bazei, kurią naudoja JAV kariškiai.

Tačiau penktadienį pareigūnai paskelbė, kad atliekant šį tyrimą buvo išaiškintas dar vienas gyvybingų juodligės sukėlėjų mėginys, kuris turėjo būti inaktyvuotas 2008 metais.

Kol kas tiksliai nežinoma, kada ir kur buvo išsiuntinėti mėginiai iš 2008 metų partijos, bet aišku, kad vienas jų tkrai pateko į Australiją, sakė pareigūnai.

„Vis dar stengiamės išsiaiškinti, kur buvo išsiųsti mėginiai“, – vienas savo vardo nepanoręs viešinti JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop (Džuli Bišop) teigiamai įvertino amerikiečių atliekamą šio incidento tyrimą.

„Mes dalyvaujame šiame tyrime, ir džiaugiuosi, kad jis vykdomas“, – sakė ji.

JAV kariuomenės ir sveikatos apsaugos institucijos teigia, kad šis incidentas nekelia grėsmės visuomenės sveikatai ir kad nebuvo užregistruota jokių numanomų užsikrėtimo juodlige atvejų.

Keturiems laboratorijų darbuotojams Teksase, Delavere ir Viskonsine buvo skirta prevencinė antibiotikų terapija, nurodė Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

Be to, prevencinė terapija buvo skirta 22 kariškiams buvo skirtas prevencinis gydymas Osano oro pajėgų bazėje, nurodė Pentagonas.

Juodligės bakterijos buvo išsiuntinėtos iš armijos laboratorijos Jutoje pagal programą, kurioje siekiama „sukurti naują diagnozavimo procedūrą biologinėms grėsmėms atpažinti“, nurodė CDC.

Kontaktas su gyvybingomis juodligės sporomis, kurios yra itin atsparios nepalankiems aplinkos veiksniams, gali būti mirtinas, jeigu skubiai nepradedamas pacientų gydymas didelėmis antibiotikų dozėmis.


Šiame straipsnyje: juodligėsiuntaJAVAustralija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių