JAV ir Kuba susitarė atkurti diplomatinius santykius ir atidaryti ambasadas

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos ir Kuba trečiadienį sudarė istorinį susitarimą atkurti visaverčius diplomatinius santykius, nutrauktus prieš 54 metus, tvyrant didelei Šaltojo karo įtampai.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir Kubos lyderis Raulis Castro (Raulis Kastras) apsikeitė laiškais, kuriuose išreiškė sutikimą atkurti santykius nuo liepos 20 dienos, kai galės būti atidarytos abiejų šalių ambasados Vašingtone ir Havanoje.

B.Obama sveikino šį susitarimą kaip „istorinį žingsnį į priekį“, kuris užbaigs nepasiteisinusią ir pasenusią JAV politiką izoliuoti salą, tebevadovaujamą komunistų.

Prezidentas, gimęs 1961 metais, kai buvo uždaryta JAV ambasada Havanoje, ragino kritikus Amerikoje liautis „laikytis įsikibus politikos, kuri neveikia“.

Jis spaudė respublikonų kontroliuojamą Kongresą užbaigti smaugiantį prekybos embargą, paskelbtą Kubai 1962 metais.

„Mums jau seniai laikas suvokti, kad šis metodas neveikia“, – prezidentas sakė sakydamas kalbą Baltųjų rūmų rožyne.

„Jis neveikė 50 metų. Jis atriboja Ameriką nuo Kubos ateities ir tik blogina gyvenimą Kubos žmonėms“, – pabrėžė B.Obama.

Tuometis JAV prezidentas Dwightas Eisenhoweris (Dvaitas Eizenhaueris) uždarė JAV ambasadą Havanoje, kai toje šalyje įsiliepsnojęs partizaninis karas atvedė į valdžią Fidelį Castro (Fidelį Kastrą) ir tvirtai nukreipė Kubą į Sovietų Sąjungos įtakos zoną.

Ambasados uždarymas buvo įžanga į įtampos paaštrėjimus abipus Floridos sąsiaurio, kurie tapo to laikmečio simboliais: pradedant nesėkminga invazija Kiaulių įlankoje, baigiant krize dėl Rusijos raketų bazių Kuboje.
Raulis Castro savo laiške B.Obamai trečiadienį išreiškė pageidavimą „plėtoti pagarbius bendradarbiavimo santykius tarp abiejų tautų ir vyriausybių“.

Beveik prieš pusę šimtmečio R.Castro slapta atplaukė į Kubą kartu su savo vyresniu broliu Fideliu, argentiniečiu revoliucionieriumi Che Guevara (Če Gevara) ir dešimtimis kitų sukilėlių, nusiteikusių nuversti neišrinktą JAV palaikomą salos vyriausybę.

Liepos 20-ąją R.Castro pasiųs savo užsienio reikalų ministrą Bruno Rodriguezą (Bruną Rodrigesą) atidaryti Kubos ambasados Vašingtone.

Kol kas JAV ambasados atidarymo Kuboje data nebuvo paskelbta, bet B.Obama nurodė, kad „vėliau šią vasarą (valstybės) sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) nuvyks į Havaną, kad dar kartą išdidžiai iškeltų Amerikos vėliavą virš mūsų ambasados“.

Abiejų šalių ryšiai iki šiol buvo palaikomi per „interesų skyrius“ Šveicarijos ambasadose.

Apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių palaiko B.Obamos pastangas pagerinti ryšius su komunistine sala.

Tačiau jo oponentai dar gali sukurti kliuvinių tolesniam suartėjimui.

JAV prezidento posto siekiantis su Kuba susiję respublikonai, tarp jų Marco Rubio (Markas Rubijas) ir Tedas Cruzas (Tedas Krusas), atkakliai pasisakydavo prieš santykių pagerinimą.

M.Rubio, Floridos senatorius, kaltino B.Obamą nuolaidžiaujant Kubai, kuri toliau slopina demokratiją.

„Laikas baigti mūsų vienašališkas nuolaidas tam odioziniam režimui“, – pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių