JAV ir Pietų Korėjos kariai pradeda bendras karines pratybas

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjai ir Jungtinėms Valstijoms apsikeitus piktais grasinimais imtis karinių veiksmų, pirmadienį prasidėjo bendros Seulo ir Vašingtono karinės pratybos.

Kompiuterizuotos pratybos „Laisvės sargybinis Ulči“ („Ulchi Freedom Guardian“) Pietų Korėjoje vyksta kiekvieną vasarą, tačiau Pchenjanas jas laiko provokacine įsiveržimo į jo teritoriją repeticija.

Sekmadienį Pchenjano žiniasklaida šių metų pratybas pavadino „neapgalvotu“ žingsniu, kuris gali išprovokuoti „nekontroliuojamą branduolinio karo fazę“.

Nepaisydamos tokių grasinimų JAV ir Pietų Korėjos kariuomenės pirmadienį pradėjo 11 dienų truksiančias pratybas. Šiemet kasmetinėse gynybos pratybose dalyvauja apie 50 tūkst. Pietų Korėjos ir 17,5 tūkst. amerikiečių karių, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija bei JAV karinis štabas.

Per pratybas „Laisvės sargybinis Ulči“ kariai nešaudo ir nevažinėja tankais; aljanso kariai – daugiausiai aukšto rango karininkai, sėdi prie kompiuterių ir treniruojasi vadovauti mūšiams ir priimti sprendimus.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) pirmadienį sakė, kad Šiaurės Korėja negali pasinaudoti šiomis pratybomis kaip pretekstu naujoms provokacijoms. Šalies vadovas nurodė, kad šios pratybos reguliariai vyksta būtent dėl pasikartojančių Pchenjano provokacijų.

Kasmet Šiaurės Korėjos režimas savo pietinei kaimynei grasina atsakomaisiais kariniais veiksmais arba surengia raketų bandymų. Pernai per šias Vašingtono ir Seulo pratybas Pchenjanas iš povandeninio laivo paleido balistinę raketą, nuskriejusią apie 500 kilometrų. Praėjus kelioms dienoms po tų pratybų Šiaurės Korėja dar surengė savo penktą ir didžiausią branduolinį bandymą.

Praėjusį mėnesį Pchenjanas išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas (ICBM), ekspertų teigimu, galinčias pasiekti ir JAV teritoriją – Aliaską, Los Andželą ar Čikagą. Analitikų nuomone, tik laiko klausimas, kada Šiaurės Korėjai pavyks pasiekti savo tikslą ir taip ištobulinti branduolines raketas, kad jos galėtų pasiekti bet kurią JAV vietą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Pchenjano atakos atveju Vašingtonas atsakytų režimui „ugnimi bei įniršiu“.

Šiaurės Korėja savo ruožtu atsakė, kad rengia planus paleisti raketų link Guamo, JAV teritorijos Ramiajame vandenyne, kur įsikūrusios strategiškai svarbios amerikiečių karinės bazės. Visgi praėjusią savaitę Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) atidėjo šiuos planus, bet perspėjo, kad gali juos įgyvendinti – priklausomai nuo kito Vašingtono žingsnio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prakeikti jankiai

Prakeikti jankiai portretas
JAV agresorius žvangina ginklais regionė nori sukelti karą.

...

... portretas
Chm: " bet perspėjo, kad gali juos įgyvendinti – priklausomai nuo kito Vašingtono žingsnio" - kitas žingsnis yra (pratybos); nejau KČU žodis š.(šiaurės) vertės?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių