JAV įvedė sankcijas rusų karinės technikos nupirkusiai Kinijai

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos išplėtė savo sankcijų karą su Rusija ir ketvirtadienį paskelbė baudžiamąsias priemones Kinijos karinei organizacijai, nupirkusiai rusiškų naikintuvų ir raketų.

Didindamas spaudimą Maskvai dėl jos „piktybinės veiklos“, JAV valstybės departamentas nurodė, kad įveda finansines sankcijas Kinijos gynybos ministerijos Įrangos plėtros departamentui ir jo vadovui už neseniai iš Rusijos nupirktus naikintuvus „Suchoi Su-35“ ir raketas „žemė-oras“ S-400.

Pasak pareigūnų, tai pirmas kartas, kai trečioji šalis pagal įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA) nubaudžiama už verslo reikalus su Rusija. Sankcijos kinams parodo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos ryžtą net rizikuojant santykiais su kitomis šalimis  vykdyti kampaniją prieš Maskvą.

Pareigūnai taip pat sakė, kad JAV galėtų svarstyti panašius veiksmus prieš kitas šalis, perkančias rusų naikintuvus ir raketas. JAV sąjungininkė Turkija šiuo metu derasi su Maskva dėl kontrakto pirkti raketų S400.

„Galutinis šių sankcijų tikslas yra Rusija“, – žurnalistams sakė administracijos aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„CAATSA sankcijomis neketinama pakenkti jokios konkrečios šalies gynybos pajėgumams. Jomis siekiama priversti Rusiją pajusti savo piktybinės veiklos padarinius“, – sakė pareigūnas.

CAATSA buvo priimtas 2017 metais kaip įrankis, suteikiantis D. Trumpo administracijai daugiau galimybių skelbti ekonomines ir politines sankcijas Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai.

Kalbant apie Rusiją, įstatymą nulėmė šios šalies „agresija Ukrainoje, Krymo aneksija, kibernetiniai įsibrovimai ir atakos, kišimasis į (JAV) 2016 rinkimus ir kitokia piktybinė veikla“, nurodė Valstybės departamentas.

Pagal įstatymą vyriausybė gali imtis veiksmų prieš kompanijas ir asmenis, įtrauktus į CAATSA „juodąjį sąrašą“.

Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad į savo sankcijų sąrašą įtraukia 33 su Rusijos žvalgyba ir kariuomene susijusius juridinius ir fizinius asmenis.

Visi jie – su gynyba susijusios firmos, karinės žvalgybos GRU karininkai ir žmonės, susiję su Sankt Peterburge įsikūrusia ir dezinformaciją skleidžiančia Interneto tyrimų agentūra – buvo ir ankstesniuose JAV sankcijų sąrašuose. 28-is iš jų jau apkaltino Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus tiriantis specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris).

Rusija perspėja JAV „nežaisti su ugnimi“

Maskva penktadienį pareiškė, kad naujausios prieš Rusiją nukreiptos Vašingtono sankcijos, kurios taip pat paveikė Kiniją, pakerta pasaulinį stabilumą, ir perspėjo Jungtines Valstijas „nežaisti su ugnimi“.

„Jiems būtų gerai prisiminti, kad yra tokia koncepcija kaip pasaulinis stabilumas, kurį jie neapgalvotai žlugdo kurstydami įtampą Rusijos ir Amerikos santykių srityje, – sakoma užsienio reikalų viceministro Sergejaus Riabkovo pareiškime. – Kvaila žaisti su ugnimi, juk tai gali pasidaryti pavojinga.“

„Rekomenduojame Vašingtono sankcijų mašinos operatoriams bent paviršutiniškai susipažinti su mūsų istorija, kad jie tuščiai nebesiblaškytų“, – pridūrė S. Riabkovas.

S. Riabkovas pakartojo, kad kol kas nė vienu sankcijų paketu nepavyko priversti Rusijos keisti savo kursą.

„Daugybė amerikiečių „juodųjų sąrašų“ vis labiau dubliuoja vieni kitus. Juokinga, bet taip yra, – sakė jis. – Atrodo, kad ten tai tapo tam tikra nacionaline pramoga.“

S. Riabkovas pridūrė, kad naujausias prieš Rusiją nukreiptų sankcijų paketas yra jau 60-tas nuo 2011 metų.

Kaltina mėginant išstumti iš ginklų rinkos

Kremlius penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas mėginimu nauju sankcijų paketu nesąžiningai išstumti Rusiją iš pasaulinės ginklų rinkos.

„Tai nesąžininga konkurencija ir mėginimas ne rinkos metodais, prieštaraujančiais tarptautinės prekybos normoms ir principais, išstumti pagrindinį JAV gamintojų varžovą iš rinkų“, – pareiškė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

visas milijardas kinieciu -atsakydami y

visas  milijardas  kinieciu  -atsakydami  y portretas
jankiu sankcijas iskele y virsu viduriny pirsta ir jy parode jankiams ......

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
JANKIAI PASAULIO AGRESORIAI,ŽUDIKAI.KUR KOJĄ ĮKĖLĖ TEN KRAUJAS,BADAS,NELAIMĖS.

nuomonė

nuomonė portretas
Tos jankių sankcijos kažkaip primena stimpančios kiaulės konvulsijas. Ar taip tampysies, ar kitaip, o jau stimpa ir tiek...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių