JAV leido plaukioti į Kubą komerciniams keltams

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos antradienį pirmąkart per ilgiau negu pusę šimtmečio leido plaukioti į Kubą komerciniams keltams, žengdamos dar vieną svarbų žingsnį gerinant buvusių Šaltojo karo priešininkių santykius.

JAV iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras atšaukė tą draudimą, o mažiausiai viena Floridos bendrovė patvirtino gavusi licenciją pradėti organizuoti keltų reisus į tą salą.

Jungtinės Valstijos jau yra leidusios skraidyti į Kubą užsakomųjų reisų lėktuvams, siekdamos sudaryti iš Kubos kilusiems amerikiečiams aplankyti savo šeimas.

Majamyje įsikūrusios laivybos bendrovės „United Americas Shipping Services“ prezidentas Josephas Hinson (Džozefas Hinsonas) patvirtino, kad jo įmonė gavo Iždo departamento leidimą rengti keltų reisus.

„Šiandienos veiksmai buvo didelis žingsnis į priekį“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad abi šalys dar turi išduoti kitų leidimų, kad būtų galima atnaujinti susisiekimą keltais.

Ar vyktų lėktuvu, ar keltu, amerikiečiai keliautojai turi atitikti bent vieną iš 12 kategorijų, norėdami aplankyti Kubą. Pagal pernai istorinį sankcijų sušvelninimą, apie kurį Baltieji rūmai paskelbė pernai gruodį, į komunistinę šalį JAV piliečiai gali vykti aplankyti savo šeimų, su oficialiais vyriausybės reikalais, vykdyti humanitarinių projektų arba dalyvauti sporto renginiuose.

Keltai taip pat galės gabenti krovinius į Kubą, esančią vos už 150 km. nuo Floridos pietinių krantų.

Gruodžio 17 dieną JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pralaužė beveik šešis dešimtmečius trukusį Šaltojo karo laikų susipriešinimą tarp abiejų šalių. Tąsyk šalies vadovas atšaukė sankcijas kelionėms ir kai kuriems prekybos ryšiams, atlikdamas pirmąjį žingsnį santykių normalizavimo link.


Šiame straipsnyje: JAVKubakeltai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių