JAV mažina savo ambasados darbuotojų skaičių Kuboje, ragina nevykti į šią šalį

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos perspėja savo piliečius nevykti į Kubą ir atšaukia daugiau nei pusę savo darbuotojų iš šios salos, penktadienį pranešė aukšto rango pareigūnai apie priemones, kurių imtasi atsakant į, pasak jų, „specifines atakas“ prieš diplomatus.

Toks sprendimas yra stiprus smūgis ir taip sudėtingiems JAV ir Kubos santykiams, kurie ilgą laiką buvo priešiški ir tik neseniai pradėjo gerėti.

Amerikos ambasada Havanoje savo JAV personalo skaičių mažina maždaug 60 proc. ir neribotam laikui nutraukia Kubos vizų išdavimą, nurodė JAV pareigūnai.

Penktadienį turėtų būti paskelbtas naujas kelionių į Kubą draudimas. JAV turėtų paskelbti, kad kai kurios atakos buvo rengiamos Kubos viešbučiuose, ir nors kol kas pranešimų apie nukentėjusius turistus nėra, vykti į Kubą jiems yra nesaugu.

Turizmas yra labai svarbus sektorius Kubos ekonomikai, kurios augimas atsigavo pastaraisiais metais, kai JAV sušvelnino savo sankcijas šiai salai.

Kol kas Jungtinės Valstijos dar neprašo Kubos diplomatų išvykti iš Vašingtono, tačiau tai svarstoma, sakė pareigūnai.

Keli JAV įstatymų leidėjai paragino administraciją išsiųsti iš šalies visus Kubos diplomatus. Gegužė mėnesį Vašingtonas du iš jų išsiuntė, tačiau pabrėžė, kad tai buvo protestas prieš Havanos nesugebėjimą apsaugoti diplomatus savo teritorijoje.

Praėjus beveik metams po to, kai diplomatai pradėjo skųstis dėl nepaaiškinamų sveikatos sutrikimų, JAV tyrėjai iki šiol neišsiaiškino, kas rengė mįslingus išpuolius, nuo kurių nukentėjo mažiausiai 21 diplomatas ir jo šeimos narys, patyręs įvairius sužalojimus nuo smegenų traumų iki visiško klausos praradimo.

Nors JAV valstybės departamentas, vengdamas žodžio „ataka“, iki šiol minėtus išpuolius vadino „incidentais“, penktadienį pareigūnai pranešė, jog JAV tyrėjai nustatė, kad buvo vykdomos „specifinės atakos“ prieš Amerikos personalą Kuboje.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) nusprendė sumažinti JAV ambasados darbuotojų skaičių praėjusį vakarą, keliaudamas į Kiniją, sakė pareigūnai. Pasak jų, taip pat buvo svarstoma galimybė visiškai uždaryti JAV atstovybę.

Pareigūnai prašė neskelbti jų pavardžių, nes kol kas apie šiuos sprendimus oficialiai nepranešta.

Jungtinės Valstijos informavo Kubą apie savo veiksmus ankstų penktadienio rytą per Kubos ambasadą Vašingtone. Kubos ambasada šio žingsnio nekomentavo.

2015 metais JAV ambasada Kuboje buvo iš naujo atidaryta po pusę šimtmečio trukusios diplomatinių santykių krizės, prasidėjusios Šaltojo karo metais. Ambasados darbuotojai negalavimais pradėjo skųstis pernai.

JAV pareigūnai anksčiau žurnalistams sakė manantys, kad buvo panaudotas nežinomas „akustinis prietaisas“, siekiant slaptai paveikti pasiuntinių sveikatą.

Žinoma, kad Vašingtonas Kubos vyriausybę dar šių metų vasario 17 dieną įspėjo apie incidentus, bet Havana juos vadino „menamais“.

Tačiau JAV pareigūnai oficialų skundą pareiškė tik praėjusį mėnesį, kai JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) pabrėžė, kad Kuba turi padėti tiriant incidentus ir siekiant užkirsti kelią tolimesniems išpuoliams.

R.Tillersono atstovė Heather Nauert (Heter Noert) tada sakė, kad tokie incidentai, regis, nebesikartoja, bet tyrimas ir kaltininkų paieškos tęsiamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik pries pusmeti buvau ir mačiau

tik pries pusmeti buvau ir  mačiau portretas
Nera ko jankiam gadinti oro toj Kuboje. Sočiai turistu ten ir be ju . Tai labai puiki atostogoms šalis!. Malonūs zmones!. Viskas neprangu!. Nuostabus oras!

A a a jau subines taukuotas

A a  a    jau  subines  taukuotas portretas
nusiplove havaju pliazuose ir baigta .... nemegsta kubieciai jankiu oi nemegsta.....

Spy

Spy portretas
Amerikonai kelis mėnesius pakvėpavo grynu oru, neragavo coca colos, negavo maisto papildų - štai ir rezultatas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių