JAV nebijo prekybos karo ir nenusileis dėl muitų Kinijai

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketina nustatyti muitus 60 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš Kinijos, pareiškė JAV iždo sekretorius Steve Mnuchinas (Stivas Mnučinas) ir pažymėjo, kad šios priemonės ekonomikai duos ilgalaikės naudos.

Interviu televizijos laidai „Fox News Sunday“ jis pareiškė, jog, nepasiekus susitarimo su Kinija, D. Trumpas įves muitus, kurie bus nustatyti tiems sektoriams, kuriuose, pasak Vašingtono, Pekinas yra pavogęs amerikietiškų technologijų.

„Ketiname įvesti savo muitus. Dirbame šiuo klausimu“, – pareiškė iždo sekretorius.

Kinija Jungtines Valstijas penktadienį įspėjo, jog nebijo prekybos karo ir pagrasino dėl naujųjų D. Trumpo priemonių nustatyti importo muitus 3 mlrd. JAV dolerių vertės JAV prekėms.

S. Mnuchinas pakartojo D. Trumpo žodžius, jog „mes nebijome prekybos karo“, tačiau pridūrė turėjęs „labai produktyvių pokalbių su (Kinijos) ministro pirmininko pavaduotoju“.

„Atsargiai tikiuosi, kad mes pasieksime susitarimą. O jeigu ne, įvesime šiuos muitus. Neatsisakysime jų, išskyrus tą atvejį, jeigu mums pavyktų pasiekti priimtiną susitarimą, kurį pasirašytų prezidentas“, – pareiškė jis.

Nors D. Trumpo paskelbimas apie naujus importo muitus išprovokavo smukimą akcijų rinkoje, iždo sekretorius pažymėjo, jog priemonės ekonomikai duos ilgalaikės naudos.

„Rinka artimuoju laikotarpiu kils ir smuks, tačiau iš tiesų svarbu tai, kas joje vyks ilgesniu laikotarpiu“, – pareiškė S. Mnuchinas.

„Manau, tai, ką mes darome, ilgalaikėje perspektyvoje bus labai palanku ekonomikai, kuriai būtina laisva ir sąžininga prekyba. Žinoma, daug priklauso ir nuo to, kiek Kinija yra linkusi atverti savo rinkas, – pažymėjo jis. – Jeigu jie atvers savo rinkas, JAV įmonėms atsivers puikių galimybių.“

Yra pradėjusios užkulisines derybas dėl verslo

Kinija ir Jungtinės Valstijos yra pradėjusios užkulisines derybas, per kurias Vašingtonas siekia JAV įmonėms užtikrinti geresnę prieigą prie Kinijos vidaus rinkos, pranešė JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Žinia apie derybas pasirodė tuo metu, kai rinkose tvyro didelė įtampa ir baimė dėl galimo prekybos karo tarp didžiausių pasaulio ūkių.

Pasak leidinio, kuris cituoja informuotus anoniminius šaltinius, per derybas, kurioms vadovauja Kinijos ekonomikos „caras“, vicepremjeras Liu He (Liu Hė), JAV iždo sekretorius S. Mnuchinas ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris (Robertas Laithaizeris), svarstomi įvairūs klausimai, įskaitant gamybą ir finansines paslaugas.

Po JAV prezidento D. Trumpo paskelbimo, kad Jungtinės Valstijos nustatys muitus maždaug 60 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui, Kinija atrinko 128 JAV produktus, kuriems nustatys importo muitus, jeigu derybos žlugs.

Praėjusią savaitę S. Mnuchinas ir R. Lighthizeris Liu He nusiuntė laišką, kuriame išdėstė JAV prašymus, įskaitant didesnę JAV prieigą prie Kinijos finansų sektoriaus ir Kinijos muitų JAV transporto priemonėms sumažinimą. Taip pat norima, kad Kinija pirktų daugiau JAV gaminamų puslaidininkių.

„The Wall Street Journal“ duomenimis, S. Mnuchinas taip pat svarsto galimybę nuvykti į Pekiną, kad galėtų pratęsti derybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Įdomiausia bus kai JAV savo USD atšauks.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių