JAV: Rusijos veiksmai gali sužlugdyti svarbią nusiginklavimo sutartį

  • Teksto dydis:

Šaltojo karo pabaigoje pasirašyta Amerikos ir SSRS dėl vidutinio ir mažo nuotolio branduolinių raketų likvidavimo (Intermediate Nuclear Forces, INF) sutartis gali žlugti dėl Rusijos veiksmų, penktadienį perspėjo JAV Valstybės departamentas.

„Deja, mūsų dienomis šiai esminei sutarčiai iškilusi grėsmė“, – sakoma Valstybės departamento pranešime, paskelbtame minint INF sutarties pasirašymo 30-ąsias metines.

„Rusijos Federacija atliko žingsnių kurti, bandyti ir dislokuoti sausumoje bazuojamų sparnuotųjų raketų sistemą, galinčią skrieti tokiu atstumu, kuris yra draudžiamas pagal INF sutartį“, – pabrėžė departamentas.

Pranešime sakoma, kad 2014 metais Jungtinės Valstijos „paskelbė, jog Rusijos Federacija pažeidžia įsipareigojimus pagal INF sutartį. Nepaisant kartojamų JAV pastangų spręsti šį klausimą su Rusijos Federacija, rusų pareigūnai iki šiol atsisakė reikšmingai diskutuoti apie pažeidimą arba atmesti Jungtinių Valstijų pateiktą informaciją“.

Valstybės departamentas nurodė, kad JAV toliau sieks spręsti nesutarimus diplomatinėmis priemonėmis, bet perspėjo, kad prieš Maskvą gali būti imtasi ekonominių ir karinių sankcijų, siekiant spausti Rusiją laikytis sutarties.

Departamentas rašo, kad gali būti Vašingtonas gali iš naujo svarstyti karines koncepcijas ir kitas priemones, pavyzdžiui, kurti įprastinėmis kovinėmis galvutėmis apginkluotas sausumoje bazuojamas tarpinio nuotolio raketų sistemas.

Tokios priemonės „leistų Jungtinėms Valstijoms apsiginti ir apginti mūsų sąjungininkus, jeigu Rusijos Federacija negrįžtų prie (sutarties) laikymosi“, perspėjo Vašingtonas ir pridūrė, kad šis žingsnis nepažeistų JAV įsipareigojimų pagal minėtą susitarimą.

Anksčiau INF sutarties pasirašymo 30 metų sukakties proga paskelbtame Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad JAV pernelyg laisvai interpretuoja susitarimo sąlygas ir reiškia Maskvai nepagrįstus kaltinimus dėl jos pažeidimų.

„Visus tris dešimtmečius Rusijos Federacija tvirtai laikosi INF sutarties ir besąlygiškai ją vykdo. Siekiame, kad taip pat elgtųsi ir Jungtinės Valstijos, gana laisvai traktuojančios sutarties numatytų įsipareigojimų esmę, jeigu tai trukdo kurti joms svarbią ginkluotę“, – sakoma pranešime.

„Dar kartą pabrėžiame, kad laikysimės visų INF sutarties sąlygų, kol jų laikysis mūsų partneriai. Esame pasiruošę vesti su JAV depolitizuotą, profesionalų dialogą dėl susikaupusių problemų“, – pridūrė Rusijos URM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Jankem iš dantu kraujai eina.

...

... portretas
"JAV: Rusijos veiksmai gali sužlugdyti svarbią nusiginklavimo sutartį" - ko tos JAV pasiutusiai nori, kitaip jų ekonomika (kuri pagrįsta karine pramone) visai sužlugs.

Vadakste

Vadakste portretas
Jei Rusijai tebevadovautu Gorbaciovas , tai jis viska sunaikintu dar ir Rusijos zemes parduotu.Jam vadovaujant Rusija neteko daug aukso ir idomu, kur jis dingo.Neveltui Gorbaciovas buvo gaves apdovanojimu ir is Amerikos .Amerika visu tukstanciu maziau sunaikino raketu , nei sunaikino Rusija, Vo tep tautieciai ir kiti Lietuvos pilieciai ir kas yra tie gerieciai , o kas yra blogieciai mastykim zmones.Pasauliui reikalinga taika. Jei ateitu ta diena , kai bus naikinamos raketos , tai turetu apsikeisti tu saliu atstovai , kurie viska uzfiksuotu , tai yra skaivius raketu ir kas sunaikinta, nes nebegalima niekuo tiketi , nes visur tik apgaule. Stop karams ir ginklavimuisi . Zmonijai reikalinga taika.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių