JAV senatoriai balsavo, kad B. Obamos veto būtų atmestas

  • Teksto dydis:

JAV Senatas trečiadienį didžiąją balsų dauguma panaikino prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) veto teisės aktui, kuris leistų Rugsėjo 11-osios teroro aktų aukų artimiesiems paduoti į teismą Saudo Arabiją.

Per šį svarbų balsavimą senatoriai beveik vienbalsiai pritarė, kad prezidento veto būtų atmestas; vėliau trečiadienį dėl šio įstatymo balsuos ir Atstovų Rūmai. Jeigu ir šie balsuos taip pat, įstatymo projektas taps įstatymu, kurio privaloma laikytis.

Aukų artimieji užginčijo prezidento sprendimą. Jie šį įstatymą rėmė, nes yra įsitikinę, kad Saudo Arabijos vyriausybė prisidėjo prie beveik 3 tūkst. žmonių pražudžiusių išpuolių.

Penkiolika iš 19 lėktuvus užgrobusių įtariamųjų buvo Saudo Arabijos piliečiai, tačiau jų sąsajos su vyriausybe nepatvirtintos. Saudo Arabijos vyriausybė ryšius su išpuolių organizatoriais neigia.

Išslaptintuose dokumentuose liudijama, kad JAV žvalgyba turėjo įtarimų dėl Saudo Arabijos vyriausybės sąsajų su išpuolių organizatoriais.

Baltųjų rūmų teigimu, B.Obama įstatymą vetavo ne dėl Saudo Arabijos, o dėl susirūpinimo, kad šis teisės aktas gali sukurti pavojingą precedentą, kuris pamintų nepriklausomo imuniteto principą.

Panašų susirūpinimą taip pat išreiškė Europos Sąjunga ir daug kitų šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių