JAV ir Izraelis traukiasi iš UNSECO

  • Teksto dydis:

Jungtinės Amerikos Valstijos ketvirtadienį paskelbė nutarusios trauktis iš Jungtinių Tautų mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO), dar ir kaltindamos šią įstaigą „antiizraelietiška šališkumu“.

Sprendimas trauktis iš UNESCO įsigalios 2018 metų sausio 1 dieną.

Paryžiuje būstinę turinčios UNESCO vadovė dėl tokio Vašingtono sprendimo išreiškė apgailestavimą.

Apie sprendimą trauktis iš UNESCO, šiuo metu renkančios savo naują generalinį sekretorių, ketvirtadienį informavo JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert).

„Šį sprendimą nebuvo lengva priimti; jis atspindi JAV susirūpinimą dėl didėjančių įsiskolinimų UNESCO organizacijoje, būtinybę ją iš esmės reformuoti, ir tebesitęsiantį antiizraelietišką šališkumą joje“, – sakoma H. Nauert pareiškime.

JAV, viena iš UNESCO steigėjų, jau buvo pasitraukusi iš šios organizacijos, kai prie šaliai vadovavo Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas), kuris atsistatydino 1984-aisiais.

2002-aisiais prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) pranešė apie JAV sugrįžimą į UNESCO, tačiau devyneriais metais vėliau jų tarpusavio santykiai vėl pašlijo, ir Vašingtonas sustabdė šios organizacijos finansavimą.

Jungtinės Valstijos pasipiktino, kad UNESCO narės suteikė Palestinai visateisę narystę savo organizacijoje, nors tam priešinosi JAV sąjungininkas Izraelis.

Vašingtonas priešinasi bet kurios JT agentūros sprendimui pripažinti Palestinos valstybę, nes mano, kad pirmiau reikia sulaukti taikos Artimuosiuose Rytuose derybų pabaigos.

Be to, JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija šiuo metu peržiūri ir kitus daugiašalius savo įsipareigojimus, laikydamasi vadinamosios „Pirmiausiai – Amerika“ politikos.

Tuo tarpu UNESCO vadovė Irina Bokova ketvirtadienį išreiškė „didį apgailestavimą“ dėl Jungtinių Valstijų sprendimo trauktis iš JT kultūros ir švietimo įstaigos, ir šį pasitraukimą ji pavadino „netektimi multilateralizmui“ (daugiašališkumui).

„Tuo metu, kai konfliktai ir toliau drasko visuomenes visame pasaulyje, labai gaila, kad Jungtinės Valstijos traukiasi iš Jungtinių Tautų agentūros, skatinančios švietimą vardan taikos ir saugančios puolamą kultūrą“, – sakė ji.

I. Bokovos pranešime sakoma, kad „nepaisant 2011-aisiais sustabdyto finansavimo, sustiprinome partnerystę tarp Jungtinių Valstijų ir UNESCO, kuri niekada anksčiau nebuvo tokia reikšminga“.

„Stebėtojų misija“

Vašingtonas vietoj savo atstovybės Paryžiuje žada įsteigti „stebėtojų misiją“.

UNESCO, geriausiai žinoma dėl savo Pasaulio paveldo sąrašo, pastaraisiais metais tapo diplomatinių konfliktų arena, nes arabiškoms šalims pavyko prastumti kelias rezoliucijas, kuriose kritikuojamas Izraelis.

Gegužę UNESCO valdyba ratifikavo rezoliuciją, kurioje Izraelis įvardinamas kaip „okupacinė valdžia“ Jeruzalėje ir raginamas nutraukti bet kokius veiksmus, keičiančius miesto „charakterį ir statusą“.

Dokumente, kuris buvo patvirtintas UNESCO būstinėje, smerkiamos „visos įstatyminės ir administracinės priemonės bei veiksmai, kurių imasi Izraelis, okupacinė valdžia, pakeičiantys arba turintys pakeisti Šventosios Jeruzalės miesto charakterį ir statusą“.

Liepą UNESCO priėmė dar vieną Palestiną pamaloninusį sprendimą, paskelbusi okupuotame Vakarų Krante esančio Hebrono senamiestį saugomu Pasaulio paveldo objektu.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad tai buvo „dar vienas kliedesinis“ UNESCO sprendimas.

Šią savaitę UNESCO valdyba turėtų išrinkti naują organizacijos generalinį sekretorių; konkurse dalyvauja kandidatai iš Kataro, Prancūzijos ir Egipto.

Ir Izraelis trauksis iš UNESCO

Izraelis trauksis iš Jungtinių Tautų kultūros ir švietimo organizacijos UNESCO, kaip ir JAV, apkaltinusios pastarąją „antiizraelietišku šališkumu“, pareiškė ketvirtadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu).

„Ministras pirmininkas nurodė Užsienio reikalų ministerijai parengti Izraelio išstojimą iš šios organizacijos kartu su Jungtinėmis Valstijomis“, – sakoma B.Netanyahu tarnybos pranešime.

Jame nurodoma, kad B.Netanyahu „sveikina prezidento (Donaldo) Trumpo (Trampo) sprendimą pasitraukti iš UNESCO; tai drąsus ir dorovingas sprendimas, nes UNESCO tapo absurdo teatru ir, užuot rūpinusis istorijos išsaugojimu, ji iškraipo ją“.


Šiame straipsnyje: JAVUNESCOIzraelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

csdv

csdv portretas
Vel tiems zydams negerai...

...

... portretas
O toliau - vėl kitaip: "„Norėčiau pareikšti didį apgailestavimą dėl Jungtinių Amerikos Valstijų sprendimo pasitraukti iš UENSCO“, – sakoma I. Bokovos pareiškime" - taip tame pareiškime ir parašyta?

...

... portretas
CHA: "JAV traukiasi iš UNSECO" - žurnaliūgos, kas čia per UNSECO?..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių