JAV uždraus amerikiečiams vykti į Šiaurės Korėją

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos artimiausiomis savaitėmis uždraus amerikiečiams vykti į Šiaurės Korėją, penktadienį pranešė dvi kelionių agentūros.

Pranešimas pasirodė praėjus mėnesiui po Šiaurės Korėjoje kalinto JAV turisto studento Otto Warmbier (Oto Vormbjė) mirties.

Kinijoje įsikūrusios kelionių agentūros „Koryo Tours“ ir „Young Pioneer Tours“, kuri nuvežė O.Warmbier į Šiaurės Korėją, nurodė, kad draudimas įsigalios liepos 27 dieną – per Korėjos karo pabaigos metines – ir kad dar bus 30 dienų pereinamasis laikotarpis.

„Mus ką tik informavo, kad JAV vyriausybė nebeleis JAV piliečiams keliauti į KLDR (Šiaurės Korėją)“, – savo interneto svetainėje pranešė „Young Pioneer Tours“.

„Po 30 dienų pratęsimo periodo visų JAV piliečių, vykstančių į Šiaurės Korėją, pasus jų vyriausybė paskelbs negaliojančiais“, – sakoma pranešime.

Kompanija nenurodė, kas jai pranešė apie draudimą. Anksčiau „Young Pioneer Tours“ skelbė, kad po O.Warmbier mirties nebeveš amerikiečių į Šiaurės Korėją.

„Koryo Tours“ generalinis direktorius Simonas Cockerellas (Saimonas Kokerelas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad jo kompaniją informavo Švedijos ambasada Pchenjane, kuri paprastai Šiaurės Korėjoje veikia JAV vardu, nes Vašingtonas nepalaiko ryšių su šiuo izoliuotu režimu.

Šis oficialus pranešimas „iš esmės nutrauks amerikiečių turizmą“ Šiaurės Korėjoje, sakė S.Cockerellas.

Keliautojai, norintys apsilankyti Šiaurės Korėjoje, privalo vykti su kokia nors kelionių agentūra. Amerikiečiai į Pchenjaną turi skristi iš Pekino, o kitų šalių piliečiams leidžiama vykti traukiniu. Tačiau JAV valstybės departamentas yra griežtai perspėjęs amerikiečius į Šiaurės Korėją nevykti.

22 metų O.Warmbier mirė evakuotas į Jungtines Valstijas. Namo jis buvo parvežtas po slaptų diplomatinių Vašingtono ir Pchenjano derybų, komos būsenos, su smarkiai pažeistomis smegenimis. Šiaurės Korėjoje jis buvo kalinamas pusantrų metų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl jo situacijos kaltino Pchenjano „brutalų režimą“.

Tuo tarpu Šiaurės Korėja kaltino Jungtines Valstijas vykdant „šmeižto kampaniją“ ir neigė, kad O.Warmbier buvo kankinamas ar patyrė blogą elgesį.

Šis Virdžinijos universiteto studentas buvo areštuotas pernai sausį, oro uoste, kai ketino išvykti iš Pchenjano. Už tai, kad iš viešbučio pavogė politinį plakatą, jis buvo nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų.

Jo atvejis dar labiau padidino įtampą regione dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi ambicijų. Anksčiau šį mėnesį šalis sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą, kuri, pasak ekspertų, galėtų pasiekti Aliaską.

„Young Pioneer Tours“, kurią 2008 metais įsteigė vienas britų išeivis, po O.Warmbier parskraidinimo į JAV sulaukė nemažai kritikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir vėl draudimai... o amerikontai įtikinti kad gyvena laisvoje šalyje... :D

Anonimas

Anonimas portretas
seniai.laikas.buvo.nesw.jie.nesveiki.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių