Pirmąsias D. Trumpo valdymo metines žymi susiskaldymas ir vyriausybės uždarymas

  • Teksto dydis:

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pirmąsias inauguracijos metines šeštadienį žymi vyriausybės uždarymas ir jo kaltinimai demokratams savo reikalavimais paėmus amerikiečius įkaitais.

Šeštadienį nuo vidurnakčio, nepasiekus sutarimo dėl išlaidų plano, federalinės paslaugos buvo pradėtos stabdyti arba riboti, nors įstatymų leidėjai Senate tęsė diskusijas.

Svarbiausios paslaugos ir veikla kariniame sektoriuje bus tęsiama, tačiau daug viešojo sektoriaus darbuotojų keliaus neapmokamų atostogų. Net tarnaujantiems kariams nebus mokamas atlyginimas, kol nebus pasiektas susitarimas iš naujo atidaryti JAV vyriausybę.

Netrukus po šių naujienų pasirodymo Baltųjų Rūmų biudžeto direktorius Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis) išleido nurodymą vyriausybės tarnyboms „imtis įgyvendinti planus dėl tvarkingo veiklos uždarymo“.

Anksčiau penktadienį atrodė, kad susitarimą pavyks pasiekti, nes D. Trumpas beveik susitarė su Senato demokratų mažumos lyderiu Chucku Schumeru (Čaku Šumeru) dėl priemonės, kuri neleistų išvaryti vaikystėje atvykusių ir dokumentų neturinčių imigrantų.

Tačiau Kongresą pasiekusiame tekste, kuriuo buvo siekiama pratęsti vyriausybės veiklą dar keturioms savaitėms, kol tariamasi dėl galutinio susitarimo, tokio kompromiso nebuvo ir respublikonams nepavyko užsitikrinti pakankamos demokratų paramos balsavimui surengti.

Baltieji Rūmai užsipuolė Ch. Schumerą ir apkaltino jį dėl vyriausybės uždarymo. D. Trumpo atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders) paskelbė, kad prezidentas nesitars dėl imigracijos susitarimo, kol Kongresas nesutiks atnaujinti įprastų vyriausybės išlaidų.

Senato demokratai „šįvakar politiką iškėlė aukščiau mūsų nacionalinio saugumo, kariškių šeimų, pažeidžiamų vaikų ir šalies gebėjimo tarnauti visiems amerikiečiams“, pareiškė ji.

„Mes nesiderėsime dėl neteisėtų imigrantų statuso, kol demokratai laiko mūsų teisėtus piliečius įkaitais dėl savo neatsakingų reikalavimų“, – perspėjo ji.

Respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) atkartojo Baltųjų Rūmų žodžius, tačiau Ch. Schumeras atsikirto ir apkaltino D. Trumpą jį įtikinus, kad sutarimas dėl imigrantų įmanomas, tačiau vėliau nesugebėjus įkalbėti savo partijos.

Demokratai apkaltino respublikonus sužlugdžius susitarimo galimybę atsisakymu finansuoti programą, kuri nuo deportavimo saugo 700 tūkst. „svajotojų“ – dokumentų neturinčių imigrantų, į JAV atvykusių vaikystėje.

Prezidentas atidėjo planus skristi į Floridą atšvęsti pirmųjų inauguracijos metinių savo valdose „Mar-a-Lago“ ir liko Vašingtone spręsti krizės.

Numatyta, kad Senatas vėl turi rinktis šeštadienio vidurdienį, o M. McConnellas ieško naujo plano vyriausybei finansuoti iki vasario 8 dienos.

Šiemet laukia vidurio kadencijos rinkimai ir respublikonai rizikuoja sulaukti rinkėjų nepasitenkinimo vyriausybės veiklos nutraukimu.

Nauja dienraščio „The Washington Post“ ir televizijos ABC apklausa rodė, kad 48 proc. amerikiečių dėl galimo vyriausybės uždarymo kaltino D. Trumpą ir respublikonus. Demokratus kaltino vos 28 procentai.

Nuo 1990 metų JAV vyriausybė buvo uždaryta keturis kartus. Praėjusį kartą taip nutiko 2013 metais, kai nemokamų atostogų buvo išleista daugiau kaip 800 tūkst. vyriausybės tarnautojų.


Šiame straipsnyje: JAVkongresasBaltieji rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

to

to portretas
dar nebuvo ir tai ko gero u. spec t. darbas valdyti marionetinius jsnkius savom rankom /skaldyk ir valdyk/ o visuomene susiskaldziusi ir politiskai buka kaip ir visa vadovybe o kongresas tik del ivaizdzio kaip ir musu seimas ir valdo padeti ko gero kariskiai su spec t tik taip galima apibudint sia situacija.....

Merida

Merida portretas
JAV vyriausybė – uždaryta! Lai niekada ir natsidaro. Ant kiek pasauli butu mažiau kraujo praliejimo ir daugiau ramybės
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių