JK kaltina ES turint nesąžiningų planų dėl pereinamojo laikotarpio po „Brexit“

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos „Brexit“ ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas) ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos planas nubausti Londoną, jei šis sulaužys pereinamojo laikotarpio, įsigaliosiančio po šalies išstojimo iš Bendrijos, taisykles, yra nesąžiningas.

„Kalbame apie pereinamojo laikotarpio sukūrimą, skirtą nutiesti tiltą į ateitį, kur puikiai drauge dirbsime, – sakė jis. – Ir aš nemanau, kad buvo sąžininga paskelbti dokumentą, parašytą atvirai nemandagia kalba, kuris iš tiesų reiškia, kad jie gali savavališkai nutraukti pereinamąjį laikotarpį.“

„Tai nėra šios užduoties tikslas, tai yra nesąžininga ir, manome, buvo neišmintinga tai paskelbti“, – pridūrė D. Davisas.

Britanija ir ES šią savaitę pradėjo derybas dėl dvejų metų pereinamojo laikotarpio sąlygų. Pagrindinės derybų temos – imigracijos politika, Britanijos galimybės sudarinėti prekybos sutartis su trečiosiomis šalimis ir klausimas, ar JK turės laikytis naujų ES įstatymų.

Planuojama, kad Bendriją palikusi Britanija dar dvejus metus turėtų laikytis ES įstatymų, tačiau ji neturėtų galių priimti sprendimus. Mainais į tai JK turėtų laisvą prieigą prie bendrosios rinkos.

Vis dėlto trečiadienį ES paskelbė susitarimo projektą, kuriame numatyta, kad tam tikrais atvejais, jei Europos Teisingumo Teismas kokį nors tos sutarties pažeidimą svarstytų pernelyg ilgai, Bendrija galėtų nubausti Londoną pati.

Tokių veiksmų būtų imtasi, jei Britanija vėl nustatytų muitų mokesčius ar įvestų muitinės patikrinimus vis dar priklausydama ES vidaus rinkai pereinamojo laikotarpio metu, kuris baigsis 2020-ųjų gruodį.

„Manau, kad tas dokumentas buvo ne visai teisinis; tai buvo politinis dokumentas“, – pareiškė D. Davisas Londone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių