JT: tiesioginės užsienio investicijos šiemet smuks 40 proc.

Besivystančios šalys šiemet greičiausiai smarkiai nukentės, kadangi tarptautinės investicijos dėl koronaviruso krizės sumažės net iki 40 proc., teigiama antradienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

Ženevoje įsikūrusi JT Prekybos ir plėtros konferencija (UNCTAD) prognozuoja, kad tiesioginės užsienio investicijos (TUI) šiemet pirmą kartą nuo 2005 metų nukris žemiau 1 trln. dolerių (880 mlrd. eurų) ribos. Praėjusiais metais bendra TUI suma siekė 1,54 trln. dolerių (1,36 trln. eurų).

Kitąmet investicijos susitrauks dar apie 5-10 proc., o 2022 metais ims atsigauti.

„Besivystančiose ekonomikose bus pastebėtas didžiausias TUI kritimas“, kadangi jos yra labiausiai priklausomos nuo užsienio pinigų, kuriuos panaudoja gamybai ir žaliavų gavybai, teigė UNCTAD investicijų ekspertas Jamesas Zhanas.

5 tūkst. didžiausių pasaulyje tarptautinių įmonių, atsakingų už didžiąją daugumą užsienio investicijų, vidutiniškai apie 40 proc. sumažino savo šių metų pelno prognozes.

UNCTAD užfiksavo, kad pirmaisiais 2020-ųjų mėnesiais 50 proc. sumažėjo tarpvalstybinių susijungimų ir įsigijimų.

UNCTAD teigė, kad koronaviruso krizė paskatins ekonominio nacionalizmo ir automatizuotos gamybos tendencijas, kadangi šalių vyriausybės ir bendrovės bandys apsisaugoti nuo galimų sukrėtimų ateityje.

Be kita ko, prognozuojama, kad bendrovės kurs trumpesnes ir atsparesnes vertės grandines, apimančias mažiau gamybos etapų mažiau šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matosi

matosi portretas
kad pritruko popieriaus ba nknotams arba sustreikavo medkirciai ?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių